Googlu dodá mapy nizozemský Tele Atlas

Amsterodam - Nizozemský Tele Atlas bude dodávat elektronické mapy internetové skupině Google. Tele Atlas, divize společnosti TomTom, dnes oznámil, že o tom s Googlem podepsal pětiletou dohodu. Finanční podmínky smlouvy firmy nesdělily, ale podle Tele Atlasu jde o jeden z jeho největších kontraktů.

Akcie společnosti TomTom vzrostly po zveřejnění zprávy o 2,3 procenta na 18,90 eura. „Je to strategická dohoda. Oni se stali naším významným zákazníkem, my se stali jejich významným dodavatelem,“ uvedl ředitel Tele Atlasu Bill Henry.

Google chce konkurovat Nokii 

Krok Googlu vyplývá ze snahy konkurovat Nokii ve službách pro mobilní telefony. Lidé často hledají informace o tom, kde jsou nebo co všechno se nachází v jejich bezprostředním okolí. Předpokládá se proto, že se takové informace buď za poplatek nebo ve spojení s reklamou místních inzerentů stanou v budoucnu silným zdrojem příjmů.

Google se spojil s Tele Atlasem především kvůli mapám. Jediným rivalem Tele Atlasu je ve světovém měřítku Navteq, který se právě stává součástí Nokie. Ta minulý týden navíc koupila firmu Symbian, aby měla svého vlastního dodavatele operačních systémů pro mobily. Google v tomto směru vyvíjí svůj vlastní systém Android.

Ohlášená smlouva s Googlem není exkluzivní. Tele Atlas bude, podobně jako Navteq, dále prodávat svá data společnostem Microsoft, Yahoo a službě Mapquest ze skupiny AOL, dodala agentura AP.