ČT už neprodává práva k filmům pro jejich vydávání na DVD

Praha - Česká televize dočasně pozastavila prodej práv k filmům pro jejich vydávání na DVD. Informaci dnes oznámil Radě České televize na jejím pravidelném zasedání obchodní ředitel ČT Pavel Krumpár. Existují různé právní výklady na způsob prodeje práv a veřejnoprávní televize tak vyčká do chvíle, než se situace právně vyjasní. Prodejem DVD, hlavně jeho způsobem, se v minulosti zabýval i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Krumpár uvedl, že se část trhu změnila v „džungli“, kde jedna strana napadá druhou. „V tuto chvíli ČT zastavila uzavírání smluv, nechá si vypracovat další právní názor na věc,“ řekl obchodní ředitel s tím, že se vedení ČT poradí i s dozorčí komisí. K tomuto kroku se ČT odhodlala i přes to, že to znamená nějaký ušlý zisk z prodeje, vyjasnit právní stav věci je ale podle ČT nyní důležitější. Rada vzala informaci na vědomí, zároveň o názor požádala dozorčí komisi. Podle místopředsedy rady Jana Prokeše by se měla ČT obrátit i na správní soud.

Důvodem vyšetřování antimonopolním úřadem byl prodej práv k seriálu Třicet případů majora Zemana. Letos v březnu úřad konstatoval, že dosavadní způsob prodeje nebyl zcela správný a ČT musí při prodeji práv ke svým pořadům vyhlašovat řádná výběrová řízení, což dříve nedělala. Úřad se s ČT tehdy dohodl na tom, že ČT způsob prodeje změní.

Česká televize uzavřela smlouvu o šíření DVD se seriálem o majoru Zemanovi s firmou Český film Praga. Schválila ji i Rada ČT, odmítla přitom návrh radního Petra Uhla, který chtěl, aby rada požádala o prověření prodeje právě antimonopolní úřad. Podle Mladé fronty Dnes, která na problém na podzim upozornila, ČT nevybrala nejvyšší nabídku.

Příjmy společnosti Telexport, která prodává práva České televize k pořadům, v loňském roce dosáhly 66,9 milionu korun. To je o téměř pětinu více, než původně ČT plánovala. Téměř polovinu z výnosů, tedy necelých 31 milionů, tvořily příjmy právě z prodeje licencí k filmům na DVD.

Ze seriálů vydaných na videonosičích, zejména DVD, byli loni zatím nejúspěšnější Chalupáři, kterých se prozatím prodalo více než 97 000 kusů. Další DVD s filmy z dílny ČT vycházela jako přílohy deníků, kdy velmi nízká prodejní cena nosičů v rozmezí 40 až 50 korun za disk je podle ČT kompenzována množstvím prodaných kusů. Tímto způsobem ČT vydala tituly, které byly již dříve v běžné distribuci, například Saturnin, Výchova dívek v Čechách, pohádka Princové jsou na draka či koprodukční filmy Pelíšky, Želary a Horem pádem.