TV Barrandov zahájí vysílání v půlce ledna

Praha - Trh českých digitálních televizí se s 11. lednem 2009 rozroste o dalšího člena. Právě na toto datum ohlásila spuštění vysílání TV Barrandov. Na mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary o tom informovali představitelé nové televizní stanice. TV Barrandov bude po zpravodajské Z1 třetí televizní stanicí digitálního trhu. Zaměřit se chce na běžného diváka staršího třiceti let a stát se tak konkurencí pro Novu a Primu.

Datum spuštění vysílání není náhodné.  „Je to symbolické, protože dva a devět je dohromady jedenáct. Máme tak přeneseně datum složené ze samých jedniček,“ řekl serveru iDNES.cz mluvčí stanice Janis Sidovský. TV Barrandov se chystá zaměřit na běžného diváka, z její produkce mají vyjít zábavní pořady, talk show a původní seriály, vysílat hodlá evropské a české filmy i dokumenty. Chce se tak stát alternativou oběma dosavadním komerčním televizím.

Vlastníkem televize je podnikatelská skupina Tomáše Chrenka Moravia Steel. Šéfem zpravodajství bude bývalý zástupce šéfredaktora bulvárního deníku Blesk Marek Vraný. Diváci si původně měli na TV Barrandov přepnout již v letních měsících, k odložení startu televize vedení donutilo nedostatečné pokrytí České republiky digitálním signálem.

Již od loňského roku ředitel barrandovské televize Přemysl Svora prohlašoval, že jeho vysílání se má stát konkurencí české nejsilnější televizní stanice Nova a obsadit druhé místo na trhu komerčních televizí. V průběhu letošního roku svá vymezení zmírnil a spokojí se s úlohou alternativy pro diváky Primy. Termín zahájení vysílání byl uveřejněn na večírku Barrandov Studios na karlovarském filmovém festivalu.

Barrandov TV je jednou z šesti televizí, které v dubnu 2006 získala licenci na nastupující pozemní digitální vysílání (DVB-T). Vedle již vysílající zpravodajsko-publicistické stanice Z1 a hudebního kanálu TV Óčko do skupiny nových českých televizí patří společenství regionálních stanic RTA, dětská TV Pohoda a Febio TV Fera Feniče. Poslední tři zmíněné televize zatím datum spuštění ještě neoznámily.