Titulním stranám periodik loni dominoval Klaus a Topolánek

Praha - V loňském roce titulní strany deníků nejčastěji přinesly fotografie prezidenta Václava Klause, v případě týdeníků potom premiéra Mirka Topolánka. Po dvou letech tak není nejčastěji zobrazovanou postavou české společnosti expremiér a současný předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Vyplývá to z analýzy společnosti Media Tenor-Innovatio.

Klausova fotografie, ať už jako foto k článku či upoutávka na materiál uvnitř deníků, se na titulních, tedy nejvíce prestižních stránkách deníků Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Hospodářské noviny a Právo objevila celkem 123krát. U Topolánka tomu bylo o devět snímků méně. Třetí místo s bilancí pětasedmdesáti zobrazení patří místopředsedovi vlády a šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi. Do první pětice dále patří Paroubek (66 snímků) a americký prezident George W. Bush (53 fotografií).

V druhé desítce je ruský prezident Vladimir Putin, jeho francouzský kolega Nicolas Sarkozy a český exprezident Václav Havel. Na deváté příčce stojí běžkařka Kateřina Neumannová v souvislosti s pořádáním mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Desáté místo obsadil ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík.

U titulních stran zpravodajských a ekonomických týdeníků Ekonom, Euro, Profit, Reflex, Respekt a Týden je pořadí i složení první desítky nejvíce zobrazovaných osobností poněkud jiné. Pořadí vévodí Topolánek se 17 snímky, druhý byl Čunek, který se na první stránky týdeníků propracoval osmkrát.

Třetí až šestá příčka patří současnému ministru práce a sociálních věcí z ODS Petrovi Nečasovi, který se naopak u deníků vůbec nedostal do první dvacítky. Společně s Nečasem se na třetí až šesté pozici nachází Klaus, bývalý premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross a Bursík (všichni po šesti zobrazeních). Podle analýzy vynesla do popředí zájmu u týdeníků Topolánka příprava reformy, u Čunka a Grosse tomu bylo kvůli pochybám o jejich financování.

V letech 2005 a 2006 byl u deníků první Paroubek, u týdeníků byl předloni první a v roce 2005 druhý. Současný šéf opozičních sociálních demokratů se přitom na vrchol české politiky dostal až v dubnu 2005, kdy se stal premiérem. Přesto se jeho tvář objevila v roce 2005 na prvních stránkách deníků vícekrát než u jiných politiků působících na vrcholné scéně po celý rok.