Digitalizaci televize odmítá sedm procent obyvatel

Praha - Více než půl milionu televizních diváků odmítá vyměnit dosavadní analogové zemské vysílání za jeho modernější, digitální formu označovanou též jako DVB-T vysílání. Pro jeho příjem je totiž nutné vlastnit set-top box pro převod signálu nebo televizory, které signál převádějí automaticky. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechal vypracovat Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Dosavadní, tedy staré typy televizí nejsou na příjem digitálního signálu připraveny a akceptují jen ten analogový. Takové vysílání ale bude přitom v následujících měsících a letech postupně vypnuto a zcela nahrazeno digitální formou. Sedm procent dospělých obyvatel České republiky, tedy zhruba 600.000 lidí, je ale proti.

Celkem 26 procent lidí uvedlo, že na digitální příjem přejdou někdy v době před vypnutím analogového zemského vysílání, téměř pětina (18 procent) to nechá na poslední chvíli, a učiní tak až těsně před vypnutím analogu. Sedm procent si možnost digitálního příjmu hodlá zajistit až po vypnutí analogového signálu, sedm procent pak k digitální televizi nechce přejít vůbec, uvedl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

V průzkumu respondenti také odpovídali mimo jiné na otázku, kdy si hodlají nějakým způsobem zajistit možnost sledovat digitální televizi. Téměř pětina odpověděla, že tak učiní, jakmile bude digitální vysílání dostupné v místě jejich bydliště.

Z jednotlivých forem digitálního TV vysílání má nejvíce lidí (35 procent) zájem o DVB-T. Shodně 22 procent má největší zájem o digitální kabelovou televizi a digitální satelitní televizi. Celkem 11 procent dotázaných upřednostňuje internetovou digitální televizi. To je stejný podíl jako lidé, kteří si chtějí digitální TV zajistit nákupem karty do svého počítače či notebooku.

Na většině území skončí analogové zemské vysílání do listopadu 2011 s výjimkou Jesenicka a Zlínska, kde se tak stane v červnu 2012. V současné době již DVB-T pokrývá přes polovinu obyvatel ČR, jediným regionem, kde již byla analogová televize vypnuta, je dosud pouze Domažlicko. Zde si lidé museli pořídit zařízení pro převod signálu označovaný jako set-top box, který je nutné zapojit mezi anténu a televizor, nebo dražší televizor s již zabudovaným digitálním tunerem. Kromě toho mohou také využít placených nabídek satelitních, kabelových a internetových operátorů.