Televize Nova nemusí platit pokutu za reportáž o osobním bankrotu

Praha - Verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS) rozhodnul, že televize Nova nemusí platit pokutu sto tisíc korun, kterou jí udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v listopadu 2006. Jednalo se o reportáž v Televizních novinách s názvem Osobní bankrot. Podle RRTV byla reportáž Novy z dubna 2006 neobjektivní a nevyvážená. Nova se odvolala k pražskému městskému soudu, který jí dal za pravdu. Dnes ho potvrdil i NSS.

Příspěvek se týkal toho, že část rodin v ČR nezvládá splácet své půjčky či hypotéky. Z obou rozsudků podle Novy mimo jiné vyplývá, že rozhodnutí rady zcela postrádá hodnocení objektivnosti a vyváženosti reportáže. Místo toho se prý výlučně zabývá pravdivostí mluvčích v reportáži a případným poškozením jejich práv. „Takovým přístupem se rada snaží nahradit soukromoprávní prostředky na ochranu osobnostních práv a to je nepřípustné,“ uvedla právnička Novy Markéta Havlová.

„Další rozsudek soudu, který ruší rozhodnutí a udělenou pokutu, potvrzuje, že systém hodnocení objektivnosti a vyváženosti používaný RRTV má významné nedostatky. Věříme, že rada vezme při svém dalším rozhodování výhrady soudu alespoň na vědomí,“ uvedl k rozsudku NSS generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Vedení Novy soudní rozhodnutí podle svých slov vítá, zvláště poté, kdy rada před dvěma týdny udělila Nově pokuty za 600.000 korun za odvysílané záběry týraných chlapců z Kuřimi. Ze stejných důvodů dostala Prima pokuty 900.000 a Česká televize 200.000 Kč. Nova na začátku července dostala pokuty ve výši milion korun za reportáž o napadené servírce v USA. Nova s pokutami zásadně nesouhlasí a rovněž se proti nim hodlá bránit u soudu.

RRTV ze zákona monitoruje vysílání rádií a televize a k jejím pravomocem patří i udělování pokut. Firmy se proti pokutám téměř pravidelně odvolávají k soudu, a často i úspěšně. V některých sporech ale NSS dal za pravdu radě.