Uživatelé internetu, bojte se: útoků škodlivých programů z webu rapidně přibývá

Praha - Antivirová společnost Trend Micro bije na poplach. Počet útoků různých nebezpečných programů šířených pomocí internetu se za prvních šest měsíců letošního roku ztrojnásobil. Zatímco loni v prosinci došlo podle statistik Trend Micro na celém světě k 15 milionům útoků, letos v březnu to bylo 50 milionů.

Kromě nárůstu počtu útoků, se zdokonalují i jejich techniky. Novinkou je například metoda fast-flux, která umožňuje zneužít servery doménových jmen DNS k přesměrování na skryté weby využívající phishingové nástroje, tedy nástroje k získání údajů k bankovním účtům. Fast-flux pomáhá phishingovým webům zůstat delší dobu v provozu a přilákat více obětí.

„To je dobrý příklad, jak se metody kyberzločinců postupem doby vyvíjejí. Místo hrozeb využívajících starších nebo upadajících technologií se nyní zaměřují na lukrativní metody, které přinášejí vyšší zisky,“ uvedl technický ředitel Trend Micro Raimund Genes.

Počítačoví piráti se stále více zaměřují na dobře zavedené weby. Počátkem ledna se uskutečnilo několik masivních útoků na tisíce webových stránek patřících společnostem uváděným v žebříčku Fortune 500, vládním organizacím a školám. Kyberzločinci se také stále více zaměřují na movité uživatele, jako jsou špičkoví manažeři, kteří mají přístup k větším bankovním účtům a přihlašovacím údajům.