Podíly satelitních a kabelových TV dosáhly minulý týden rekordu

Praha - Na úkor celoplošných stanic ČT1, ČT2, Novy a Primy dosáhly týdenní podíly satelitních, kabelových a internetových (IPTV) televizních stanic v uplynulém týdnu rekordu. Informace vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila Asociace televizních organizací (ATO) na základě peoplemetrového měření firmy Mediaresearch. Souhrnný podíl ostatních stanic mimo čtyři hlavní celoplošné přitom v posledních letech stále stoupá a podle některých názorů může dosáhnout i pětiny na sledovanosti všech televizí.

Mimo čtyři celoplošné stanice dosáhly podíly přes celý den v minulém týdnu 16,8 procenta, z toho podíl ČT24 byl 1,37 procenta, podíl ČT4 SPORT 0,92 procenta a Nova Cinema pak 0,47 procenta. Ve srovnatelném 30. týdnu před rokem byl souhrnný podíl stanic kromě čtyř celoplošných 11,8 procenta, před dvěma lety to bylo necelých osm procent, tedy více než o polovinu menší než uplynulý týden.

V hlavním večerním čase mezi 19:00 a 23:00, označovaném jako prime time, byl souhrnný podíl stanic mimo ČT1, ČT2, Novy a Primy celkem 13,7 procenta. Z tohoto podílu patří 1,09 procenta stanici ČT24, 1,01 procenta stanici ČT4 SPORT a Nova Cinema pak 0,37 procenta. Souhrnný podíl ostatních stanic mimo čtyři celoplošné v loňském 30. týdnu byl 8,6 procenta, před dvěma lety pak 6,5 procenta.

Podle šéfredaktora serveru o médiích a digitalizaci DigiZone.cz Jana Potůčka hraje hlavní roli větší počet předplatitelů kabelové, satelitní a IP televize, který během léta ještě přiživuje tradičně větší zájem o tematické kanály na úkor plnoformátových.

„Velkou roli hraje také letní reprízová sezona na Nově a ČT1. Obě televize přes léto nevysílají moc premiérových pořadů a filmů, nechávají si je na podzim - na rozdíl od Primy, která z toho krátkodobě také těží,“ uvedl Potůček. Prima si například v uplynulém týdnu polepšila přes celý den o desetinu bodu a její podíl byl letos dosud třetí nejvyšší.

Potůček míní, že na podzim zase podíly ostatních stanic na nějaký čas mírně klesnou ve prospěch Novy a ČT1. „Ale koncem roku by jejich celodenní podíl společně s ČT4 SPORT, ČT24 a Nova Cinema mohl dosáhnout 20 procent. Velkou roli v tom bude hrát také rozšiřování zemského digitálního vysílání (DVB-T) do dalších regionů,“ podotkl.

Všech 20 nejsledovanějších pořadů minulého týdne tradičně odvysílala Nova. Nejvíce diváků zhlédlo čtvrteční Televizní noviny, bylo jich asi 2,3 milionu, tedy asi 26,9 procenta dospělých v ČR.