Český rozhlas spustil speciální internetové stránky věnované srpnu 1968

Praha - Český rozhlas spustil speciální internetové stránky věnované okupaci Československa vojsky pěti zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Na web umístí například kompletní záznam vysílání Československého rozhlasu 21. a 22. srpna 1968, a to od první zprávy v noci, přes střelbu ve vysílání, až po štafetové vysílání krajských studií. K dispozici bude i kolekce dosud neznámých fotografií. Nyní je na webu noční a ranní vysílání 21. srpna 1968, záznamy dalšího vysílání budou postupně přibývat.

„Některé části vysílání Československého rozhlasu během okupace jsou známé, ale v kompletní podobě se dochované pasáže objevují poprvé,“ uvedla Eva Vencefrová z odboru marketingu a PR rozhlasu. Návštěvníci webu se také dozví, jak technici vysílání v nouzových podmínkách zajišťovali. Web vzniknul ve spolupráci Českého rozhlasu Online, Českého rozhlasu Rádio Česko a Post Bellum, které vzpomínky pamětníků sbírá v rámci dlouhodobého projektu Příběhy 20. století.

Záznamy, které nikdy ve vysílání nezazněly

Cenným příspěvkem jsou podle Vencefrové také osobní svědectví pamětníků, ať už posluchačů Českého rozhlasu 2 - Praha, nebo pamětníků, které našli redaktoři občanského sdružení Post Bellum. Mezi nimi je také sovětský okupant Sergej Magid nebo Věněk Šilhán, který byl na mimořádném sjezdu KSČ zvolen „náhradníkem“ Alexandera Dubčeka, toho času internovaného v Moskvě.

Český rozhlas v srpnu odvysílá také pět dílů Příběhů 20. století věnovaných okupaci. V neděli 24. srpna dopoledne v Rádiu Česko a o den později večer na Radiožurnálu nabídne i díl nazvaný Ztracené vysílání, který nabídne unikátní záznamy vysílání tehdejšího Československého rozhlasu ze srpna 1968, považované dlouhou dobu za ztracené.

Rozhlas už dříve vydal CD ve formátu mp3, které obsahuje originální archivní nahrávky z let 1968 a 1969. Posluchači CD mohou slyšet záznam střelby sovětských okupantů nebo rozhovor s těžce popáleným Janem Palachem.

Josef Smrkovský
Zdroj: ČT24