Mobilní operátoři se hodlají zaměřit na hudbu

Praha - Mobilní operátor Vodafone se hodlá v blízké době více zaměřit na oblast digitální hudby a propojit s ní svůj projekt Vodafone live! Prvním z projektů je placená služba umožňující lidem prostřednictvím mobilu zjistit název a interpreta skladby hrající v dosahu jejich telefonu. Zda firma chystá stahování hudby do mobilu, jako nabízí například T-Mobile, zástupci firmy neuvedli.

Novou službu spustí Vodafone ve spolupráci s rozhlasovou stanicí Evropa 2 a zahraniční společností Shazam, která spravuje databázi čtyř milionů písní; Evropa 2 do databáze přispěje zhruba 20 000 písněmi českých interpretů. Pokud majitel mobilu bez ohledu na operátora vytočí pevně dané telefonní číslo a telefon na zhruba 20 vteřin vystaví hrající hudbě, během několika vteřin mu přijde SMS s názvem skladby a jménem interpreta. Hovor je účtován podle obvyklých tarifů, cena doručené SMS je 20 korun; pokud skladba a interpret nebudou rozeznáni, bude SMS zdarma. Podle mluvčího Vodafonu Filipa Hrubého lze novou službu interpretovat jako krok firmy do světa digitální hudby. „Dá se to tímto způsobem vysvětlovat,“ uvedl. Hudba podle něj představuje poměrně velkou oblast mobilního obsahu stránek Vodafone live!, které nabízejí například zvonění do mobilů a další služby. „Dá se předpokládat, že v budoucnu vznikne daleko více synergií mezi hudebním obsahem a případně touto službou a naším portálem,“ dodal.

Projekt Vodafone live! čekají i další změny. Zda je jejich součástí i stahování hudby do mobilů mluvčí přímo nepotvrdil. „Nebude to dlouho trvat, přijdeme s poměrně velkými změnami portálu Vodafone live!, které se mohou dotknout i (těchto) věcí,“ řekl Hrubý.