Začnou vysílat dva nové satelitní kanály

Praha – V České republice a také na Slovensku mohou prostřednictvím satelitu začít vysílat dvě nové televizní stanice. První s názvem CS mini je určena pro děti a licenci k ní získala Československá filmová společnost, druhý je hudební s názvem Nostalgia Musica TV a licenci k němu dostala firma Help Film. Obě licence opravňují vysílat 12 let pro ČR a Slovensko.

„Nostalgia Musica TV je hudební kanál pro spíše seniorské publikum, která chce nabízet produkci 50. až 80. let 20. století, zejména domácí českou a slovenskou,“ řekl předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák. Help Film již před měsícem získal satelitní licenci pro hudební kanál s názvem Revolution TV, který podle údajů rady bude naopak zaměřen na mladé publikum, hodlá spolupracovat s hudebními vydavatelstvími v obou zemích i nezávislými autory.

V Česku již lze přes satelit naladit několik žánrových mutací MTV. Například přes kabelové a satelitní sítě společnosti UPC je možné sledovat nejen základní program MTV Europe, ale také stanice MTV Hits, MTV 2, VH1, VH1 Classic či MTV Dance.

V éteru je také možné naladit českou stanici Óčko, a to od roku 2002. Nyní je možné ji sledovat přes kabelové, satelitní a internetové sítě a také přes nastupující zemské digitální vysílání (označované DVB-T), neboť je jednou ze šesti stanic, které licenci pro DVB-T získaly. Přes kabelovou síť je například přístupný i slovenský interaktivní program Music box.

Společnost Help Film, jejímž jediným majitelem je podle obchodního rejstříku Slovák Ivan Hronec, již v současné době vlastní licenci pro vysílání filmového satelitního programu Film Box. Před měsícem naopak neuspěla u rady se svým projektem erotické televize Erox, pro niž licenci nezískala, i když ucházet se může opět.

Československá filmová společnost již vlastní a provozuje satelitní a kabelovou stanici CS Film. „CS mini je oddělení dětských pořadů od stávajícího CS Filmu. Dětskou produkci (v programu CS mini) osamostatní a rozšíří,“ uvedl Žák. V ČR je možno sledovat řadu dětských a filmových kanálu, například HBO, Cinemax, Hallmark, MGM Channel, Jetix a další.