Koupí Literárky sociální demokraté?

Praha - Během několika týdnů by mělo být jasno o osudu Literárních novin. Podle šéfredaktora Jakuba Patočky přichází v úvahu prodej Literárek, stejně tak ale je možná i varianta, že by se týdeník nakonec vůbec neprodával. Mezi zájemci o jeho koupi se prý objevila i česká strana sociálně demokratická. Patočka se k její údajné nabídce ale vyjádřit nechtěl.

Člen redakční rady Literárních novin uvedl, že se uvažuje o prodeji týdeníku společnosti spojené s Masarykovou dělnickou akademií, kterou ovládají sociální demokraté. Jejím ředitelem je bývalý ministr zemědělství Jan Mládek.

Stranický manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík dnes potvrdil, že jeho strana se stále nevzdala nedávného nápadu na vytvoření týdeníku, jenž by zaznamenával středolevové názory, zda by oněmi novinami měly být Literárky, ale neřekl.

„Jediným zájemcem není ani jedno ze jmen,“ neodpověděl jednoznačně ani Jakub Patočka na otázku, zda jedná s Paroubkem či Mládkem.

Literární noviny …

… v Česku vycházejí s přestávkami víc než padesát let. Původně byly přílohou Lidových novin, v roce 2003 se osamostatnily a jejich vydavatelem se stala Společnost pro Literární noviny. Ta týdeník vydávala až do poloviny roku 2007, nyní je jeho vydavatelem Centrum pro média a demokracii. Jakub Patočka je šéfredaktorem Literárek od roku 1999.