Google se pře s Tribune o vině za uveřejnění starého článku

Chicago - Ve Spojených státech se rozhořel spor o vině za uveřejnění článku z roku 2002 s novým datem, který poslal akcie United Airlines ke dnu. Deník Tribune, na jehož stránkách byl článek před lety publikován, viní z pochybení Google. Na problémy s jeho automatickým vyhledavačem ho prý již několikrát upozorňoval. Google ale jakékoliv pochybení zásadně popírá a tvrdí, že Tribune lže.

Tribune tvrdí, že se problémy s automatickým vyhledavačem objevily již před několika měsíci. Deník na ně Google neprodleně upozornil a požádal, aby internetová firma přestala s vyhledáváním článků na jeho stránkách. Přední světový vyhledavač však na stížnosti nereagoval a své aktivity nepřerušil.

Google se ale brání a trvá na tom, že ho Tribune na problémy neupozornil. „Informace o tom, že Tribune požádal Google o zastavení vyhledávání na jeho strákách, je nepravdivá,“ řekl mluvčí vyhledavače Gabriel Stricker deníku Los Angeles Times.

Google nemohl poznat, že je článek starý

Společnost Google trvá na tom, že její vyhledávací stroj nemohl poznat, že se jedná o starý článek. Selhaly prý stránky, na kterých byla zpráva umístěna. Místo původního data uveřejnění jí přiřadily čerstvé datum.

Uveřejnění šest let starého článku o bankrotu United Airlines vyvolalo paniku mezi investory, kteří drží akcie letecké společnosti. Následoval masivní výprodej, který způsobil, že se akcie aerolinek propadly za patnáct minut o 76 procent.

Oficiální vyšetřování, které má najít viníka omylu, který United Airlines výrazně poškodil, stále ještě probíhá. Již teď je však téměř jasné, že případ skončí u soudu.