Evropský parlament má svou televizi

Brusel - Evropský parlament dnes spustil svou internetovou televizi, která se jmenuje Europarltv. Ta nabídne každému, kdo má přístup na web, programy především o práci parlamentu. Pořady jsou k dispozici ve 23 jazycích včetně češtiny, což je světová rarita. Evropský parlament si od internetového televizního kanálu slibuje, že se lidé dozvědí více o jeho práci i o dalších evropských institucích.

„Jeden úkol, který by ta televize měla plnit, je šířit osvětu vůbec v základních pojmech, protože když se dnes zeptáte, jaký je rozdíl mezi Evropskou radou, Radou Evropy a Evropskou unií, tak vám dokonce i někteří novináři nedokážou ty instituce definovat,“ říká k tomu publicista Milan Šmíd.

Předpokládaný roční rozpočet stanice je devět milionů eur, tedy asi 216 milionů korun. Největší část nákladů půjde na výrobu programů a jejich překládání. Na to, že televize bude zastupovat různé názorové proudy, bude dohlížet poradní skupina europoslanců.

„Upozornil bych na jeden moment, který není bez významu, protože ta televize se rozjíždí necelý rok před volbami do Evropského parlamentu, myslím, že je to i nástroj pomoci parlamentu všem kandidátům,“ upozorňuje také Šmíd.

Čtyři programy

Televize má mít čtyři programy, první pro odborníky, druhý bude živě přenášet parlamentní jednání, třetí je určen široké veřejnosti a čtvrtý je pro děti a mládež. Nyní televize nabízí například zprávy, ke kterým si uživatel může zvolit české titulky, další pořad se věnuje ilegální imigraci.

Parlamentních televizních kanálů v poslední době přibývá. Některé provozují veřejnoprávní televizní společnosti, například britská BBC, která má kanál BBC Parliament. Jiné parlamenty si televizní kanály podobně jako EP připravují samy, například francouzský nebo řecký.