Ruští novináři si mohou oddechnout: „putink“ není „urážkou majestátu“

Moskva - Televizní reportéři z ruského města Vladimir si mohou vydechnout. Kriminalisté po 9 měsících vyšetřování uznali, že výraz "putink" není urážka (mezitím již bývalé) hlavy státu Vladimira Putina. Vše začalo reportáží vladimirské televize TV-6 z loňského prosince, v níž byl mítink Putinových přívrženců označen jako "putink". Vzápětí si Putinův spolustraník a poslanec parlamentu Michail Babič stěžoval na to, že se televize dopustila urážky hlavy státu a prý také vyvolávala národnostní nenávist vzhledem k vystoupení folklórních souborů.

Po konzultacích s lingvisty vyšetřovatelé v lednu skutečně začali reportéry stíhat za hanobení hlavy státu; vyvolávání národnostní nenávisti příslušná expertíza v reportáži neshledala. Novináři po celou dobu odmítali obvinění jako absurdní. Nicméně v případě odsouzení jim mohl hrozit až rok nucených prací.

Případu se chopili další soudní znalci. Na základě jejich posudků, podle kterých být reportáží Putin uražen, vyšetřovatel případ tento týden uzavřel. Michail Babič sice není k dosažení, nicméně podle odborníků i tak dosáhl svého - důsledkem trestního stíhání se stala větší opatrnost a autocenzura v médiích.

Začarovaný kruh autocenzury bude těžké zastavit

Příkladem může být nedávná událost ve státní televizi, kdy se ve věšteckém vystoupení esoterika objevily výrazy „Mnichov“, „nůž“ a „Putin“ - a následoval výbuch smíchu. Vzápětí však jeden z hostů hlasitě protestoval, že jde o „nepatřičnou“ kombinaci výrazů, takže po přerušení programu byl „Putin“ změněn na neutrálnější „Vladimir“.

Kuriózní případ esoterika svědčí podle satirika Viktora Šenderoviče, který svého času vedl politický parodický pořad Loutky (než byl zakázán) o tom, že Putin vytvořil ve společnosti ovzduší strachu. „Strach bývá občas iracionální a tato iracionalita hraje hlavní roli,“ řekl listu The Moscow Times. Putinovi stoupenci naopak tvrdí, že Rusko není USA, kde si lze svobodně dělat legraci i z amerických prezidentů. Rusové prý „mají jinou mentalitu“.

Případů potrestaných novinářů a publicistů přibývá. Loni byl například šéfredaktor internetového deníku Vladimir Rachmaňkov odsouzen za satirickou stať „Putin jako falický symbol Ruska“ k pokutě 20.000 rublů (asi 13.300 Kč).