Začíná mezinárodní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio

Poděbrady - Kolonáda lázeňského města bude hostit festival s jedinečnou atmosférou. Prix Bohemia Radio se nese v duchu lehce starosvětském, v organizačním přístupu je cítit úctu k síle a malebnosti slova. Svým nábojem však zároveň festival organizovaný Českým rozhlasem dokazuje, že rádio v každodenním životě stále plní nezaměnitelnou, často překvapivě energickou roli.

„Soutěží se ve třech kategoriích,“ vysvětluje ředitel festivalu Miroslav Dittrich. „Reportáž ze současnosti, Rozhlasová hra - což je taková královna rozhlasových žánrů - a samozřejmě kategorie Rok 2008, rok osmičkových výročí.“

Mezinárodní účast tvoří nejen naši sousedé, ale i tvorba z Egypta nebo Koreji. Mimo jiné bude letošní ročník i oslavou 85. výročí rozhlasu u nás. 1.10. bude u této příležitosti pokřtěna kniha Davida Vaughana Bitva o vlny. Program bude probíhat kromě Kolonády i v zámeckém Divadle na Kovárně, hotelu Felicitas a v Kostele Povýšení svatého Kříže.

„Obecně se dá říci, že rozhlasová tvorba u nás je na evropské úrovni. Minimálně s našimi sousedy včetně Německa se můžeme směle rovnat,“ říká ředitel Dittrich. „Ale trochu zaostáváme se zvukovým ztvárněním a kvalitou. I proto budeme letos udělovat Cenu za zvukový design. Chceme tím rozvoj této stránky pořadů podpořit.“

Velkým lákadlem je ářčáářseminář rozhlasové hry, který vede režisér Aleš Vrzák. Ve čtvrtek vystoupí kapela Bek Ofis a od půl osmé začne finále festivalu.

„České hry ze soutěže už sice posluchači Českého rozhlasu měli možnost slyšet, ale do vysílání zařadíme i vítěznou tvorbu ze zahraničí,“ slíbil Dittrich. Tento jedinečný výstup festivalu si jistě nenechte ujít.