Novinářskou fotkou roku je snímek z havárie na D1

Praha - Hlavní cenu 14. ročníku soutěže českých novinářských fotografů Czech Press Photo 2008 získal fotoreportér agentury Reuters David W. Černý za snímek nazvaný Hromadná havárie na dálnici D1. Mezinárodní porota jej vybrala z více než 4300 přihlášených fotografií zaslaných od bezmála tří stovek autorů.

Podle členů poroty vítězná fotografie symbolizuje nebezpečí závislosti lidí na automobilech. „Dvojice na snímku obklopená vraky si s hrůzou uvědomuje, že přežili jen náhodou. Objímají se pod modrou dekou, což je barva naděje. Fotografie ukazuje na jedno z největších nebezpečí našeho každodenního života,“ uvedla porota v odůvodnění svého verdiktu.

Titul Fotografie roku, který Černého snímek získal, je hlavní cenou soutěže. Držitel ceny získává odměnu 120.000 korun a skleněnou plastiku Křišťálové oko. Porota udělila v rámci soutěže ještě ceny v osmi kategoriích a osm čestných uznání.

Na druhém místě v hlavní kategorii Aktualit skončil Petr David Josek (Associated Press) za snímek Sadr City v Iráku, na třetím Tomáš Kubelka s fotografií sebevraždy dítěte a Čestné uznání obdržel fotograf na volné noze Tomáš Kroulík za fotku brněnské Gay Parade.

Pražský primátor udělil Grant Prahy ve stejné výši fotografovi Martinu Sidorjákovi z agentury Getphoto za projekt na téma Kolo - dopravní, zábavní, relaxační a sportovní prostředek v Praze.

Soutěže se mohou zúčastnit fotografové s trvalým bydlištěm v České nebo Slovenské republice těmi pracemi, které vznikly pro publikační účely v době od 30.9.2007 do 30.9.2008.

Letošní ročník CPP přišel s novinkou - byla otevřena zvláštní soutěž v soutěži určená fotografům do 25 let. Sponzoruje ji firma Sony cenami pro mladé, a to ve všech soutěžních kategoriích.

Další zajímavou cenou je cena ISIFA ve výši 25 000,- Kč. Téma letošního ročníku této ceny bylo: 60+, série barevných fotografií, ilustrujících život seniorů v Čechách nebo na Slovensku.

Výstava Czech Press Photo 2008, na které budou představeny vítězné i další snímky letošního ročníku, se uskuteční od 14. listopadu do konce ledna příštího roku na Staroměstské radnici v Praze. Slavnostní předání cen se bude konat 13. listopadu rovněž na radnici.