Bollywood chtěl vsadit na triky, vlajkový film Drona ale propadl

Mumbai - Indická studia, chrlící ročně stovky snímků, začala produkovat trikové filmy. Vrcholem měl být film Drona, označovaný za "indického Harryho Pottera zkříženého s Indiana Jonesem", ve kterém je 1 500 trikových záběrů. Posun od romantických komedií, dramat, laciných thrillerů nebo muzikálů tak měl být posledním krokem, který na světovém trhu posune Indii před americkou trhákovou produkci. Ve výsledku však jde především o převzetí prvků z populárních západních blockbusterů a jejich zaobalení tak, aby byly stravitelné pro východního diváka.

Bollywood se Amerikou inspiroval mimo jiné i tím, že natáčení probíhalo zčásti v Praze. V podstatě se jedná o superhrdinský film, ve kterém jsou nadpřirozeno a nadlidské schopnosti vysvětlovány skrze rádoby indickou mystiku a mytologii. Bohužel pro nás, indičtí tvůrci považovali za nutné tyto prvky pro západního diváka zjednodušit, místy až k naprosté karikatuře.

Samotný příběh se točí kolem jakéhosi „tajemství“ o podstatě světa. Osudem hrdiny filmu je toto tajemství chránit a zabránit lidstvu v sebezničení. Čeká jej střet se zlým mágem, potomkem prastarých démonů a nakonec i svým vlastním strachem. V zápletce nechybí smrt strýce, výměna mocného artefaktu schopného zničit svět za záchranu hrdinovy matky a v posledních minutách ani náhlá proměna protagonisty ve všemocného super-bijce.

Vykrádačka, která promarnila šanci

Drona se tváří jako zamyšlený mystický příběh, staví ale především na akci. K vidění je několik méně známých bojových umění, jako je kalaripayat, chhau, gatka a indický šerm. Kromě indických lokací a Prahy využil režisér Goldie Behl i jedinečnou atmosféru Namibie, ve výsledku je však celkem jedno, v jakých kulisách boje probíhají.

Znalcům počítačových her nemůže uniknout podobnost s počítačovou hrou Prince of Persia, k jejíž stylizaci, příběhu a dokonce filmařskému umění má však film daleko. Podle západních kritiků jde o neutěšené navršení prvků již zmíněných sérií Harry Potter a Indiana Jones s příměsí Pána prstenů nebo dokonce Sin City. Mnozí ve filmu našli jasnou „inspiraci“ prvním Spider Manem (snímkem, který „znásilnilo“ 11. září 2001, a tudíž jde o jeden z nejbolestnějších příkladů filmařství omezovaného realitou - ne zrovna nejlepší cesta k srdci západního publika) a sérií více než popcornových Mumií.

Kdyby se tvůrci raději vyhnuli přebírání západních vzorů a natočili jakousi „indickou wuxia“ (wuxia je čínský žánr mystických skoro fantasy filmů), mohl Drona zaujmout alespoň výpravou a exotikou. Tuto šanci však tvůrci nevyužili.

Zůstaly všechny tradiční artefakty Bollywoodu, některými nenáviděné a jinými zbožňované: Chyby v podstatě ve všech anglických (nejen propagačních) textech, leckdy psychedelické akční scény na pokraji srozumitelnosti, obrovské (a zbytečné) davové sekvence a nutný patos, hudba připomínající disko, dlouhé zamyšlené pohledy nikam a také příběhové zvraty, u kterých nevíte, nakolik je tvůrci mysleli vážně. Bohužel jde o jediné ryze indické prvky filmu.

Vykrádačka, která se minula s cílovou skupinou

U západního publika, kterému se snímek snaží zalíbit nucenou exotikou a příhodně zjednodušenými prvky indické mytologie (místy až na úroveň tuctové fantasy), Drona zcela propadl. Průměrná hodnocení končí na 1,5 z 5 hvězdiček a 15 ze 100 %. Dosáhl prý také rekordního počtu vyprázdněných kinosálů během filmu a je tak přeplněný kouzlem nechtěného, že se zdá, jako by diváci sledovali šílenou komedii. Tyto skutečnosti smetly se stolu podezření, že západní kritici mají alergii na Bollywood. Možná ji mají diváci. V Indii však jde o nesporný hit.

Namísto zjednodušení a prodání Bollywoodem inspirovaného filmu hollywoodskému divákovi se tak podařilo prodat Hollywoodem inspirovaný film divákovi bollywoodskému. A jaký je konečný výsledek? Ryze západní - plánuje se pokračování, možná dokonce trilogie. V západních kinech ji ale s velkou pravděpodobností nikdy neuvidíme. Jisté však je, že Drona odstartoval v jistém smyslu strašidelný trend.

  • Zámek v Tróji, role exotického paláce zlého mága zdroj: www.erosentertainment.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/451/45088.jpg
  • Přerod hlavního hrdiny filmu Drona do hlavního hrdiny počítačové hry Prince of Persia autor: ČT24, zdroj: www.erosentertainment.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/451/45092.jpg
  • Ukázka digitálních triků ve filmu Drona zdroj: www.erosentertainment.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/451/45090.jpg