ČT kvůli obhajobě komunistické angažovanosti neodvysílá pořad o Švorcové

Praha - Česká televize neodvysílá jeden z dílů seriálu České televize Po stopách hvězd, který se měl věnovat herečce Jiřině Švorcové. Důvodem je podle tiskového mluvčího ČT Ladislava Štichy skutečnost, že dokument působí jako obhajoba komunistické angažovanosti v době minulého režimu.

V portrétech cyklu Po stopách hvězd o herci či umělci hovoří jeho známí, rodina a přátelé. A blízkými Švorcové byli lidé, jimž nedělalo potíže oddat se komunistické diktatuře. „Po shlédnutí dílu o Jiřině Švorcové jsme museli bohužel konstatovat, že tento díl zcela vybočuje z žánru. Není to ani tak o kariéře Jiřiny Švorcové, ale o samoobhajobě některých z těch, kteří v díle hovoří. O době komunistické angažovanosti se v dokumentu hovoří jako o době velkých ideálů,„ vysvětluje rozhodnutí dokument nevysílat tiskový mluvčí televize Ladislav Šticha. Subjektivní sdělení typu, že „všichni jsme dělali pro republiku, co jsme mohli“, nemají podle Štichy v takovém pořadu co dělat.

Cyklus Po stopách hvězd je dramaturgickým počinem brněnského studia ČT. Profily umělců a tvůrců vyrábí pro ČT společnost Real TV. Česká televize za dokument firmě platit nebude, neboť cena se podle Štichy proplácí až po odvysílání materiálu. O tom, že by se díl se Švorcovou přetočil, se zatím neuvažuje. Firma Real TV jim to podle Štichy ani nenavrhovala. Česká televize jednotlivé díly cykly neobjednává, externí firma Real TV jí je nabízí dle vlastního uvážení.

Jiřina Švorcová, která hrála mimo jiné v normalizačním seriálu Žena za pultem, je jednou z největších ikon socialismu. I dnes jako důchodkyně patři k těm, kteří stále stojí za komunistickými ideály. Je známá tím, že jezdí i na sjezdy KSČM, kde se vyjadřuje k aktuální politice. Na 1. máje se pravidelně účastní komunistických shromáždění v Praze a recituje tam básně.