Stát by měl podle sdružení zaplatit digitalizaci starých filmů

Praha – Na převod starých českých filmů do formátu HD s vysokým rozlišením obrazu by měl podle profesního sdružení DVD Group.cz přispět stát. Sdružení tímto požadavkem zareagovalo na návrh nového zákona o kinematografii, podle kterého půjde z každého prodaného disku poplatek na podporu státního fondu kinematografie. Právě z jeho rozpočtu by podle sdružení mělo jít deset procent na digitalizaci starých filmů.

Digitalizaci si podle DVD Group.cz zaslouží především umělecky kvalitní tituly. Za ty považuje profesní sdružení například snímky Holubice nebo Markéta Lazarová od Františka Vláčila, Touha od Vojtěcha Jasného nebo Trápení a Vysoká zeď od Karla Kachyni. Řada klasických českých filmů zatím nevyšla ani na DVD.

Aby mělo smysl vydat starý film ve vysokém rozlišení, je podle šéfa DVD Group.cz Pavla Borowiece potřeba nejprve ho restaurovat a digitalizovat. To je ale příliš drahé na to, aby se vydání takto upraveného filmu vydavateli vyplatilo. Státní podpora by ale mohla situaci změnit.

Podle údajů sdružení bylo v letech 1999 až 2008 uvedeno na trh 6 337 filmových titulů s českou verzí. Z toho je 386 filmů, které lze podle DVD Group.cz označit jako českou filmovou klasiku natočenou mezi 30. lety minulého století a rokem 1990.