Palestinský Hamas provozuje vlastní YouTube

Gaza - Palestinská radikální skupina Hamas zahájila ve formátu podobném YouTube provoz internetového portálu AqsaTube. Jsou na něm k vidění videa oslavující islámskou svatou válku a také kapitoly z televizních seriálů. Na vstupu do portálu se uvádí, že AqsaTube bude první palestinská webová stránka specializovaná na audiovizuální materiály s tematikou islámu a svaté války.

Uživatelé si mohou stahovat videa a najít odkazy na asi 200 podobných webových stránek a na televizi Al-Aksá, kterou řídí Hamas, vládnoucí od loňska pásmu Gazy. Mezi videozáznamy, které se budou moci na portálu vyhledat, budou rozhovory s jedním z atentátníků na USA ze září 2001 Muhammadem Attou nebo s druhým nejvyšším mužem al-Káidy Ajmánem Zavahrím. Na jiném nabízeném záznamu je zachycen výcvik bojovníků Hamasu s vestami obsahujícími výbušniny.

Portál nese arabské jméno jeruzalémské mešity Al-Aksá, považované po Mekkce a Medíně za třetí nejvýznamnější místo islámu. V provozu je od poloviny srpna a tehdy si stránku v téže chvíli vyhledalo přes dva tisíce uživatelů. Později ale zájem upadl a za měsíc na ni nahlédlo jenom 20 tisíc lidí. Izraelští zpravodajci stránku považují za zázemí pro ty, kdo chtějí vzbudit nenávist proti židovskému státu.