Demonstrace za rádio Wave: Stanice fašismus nepropagovala

Praha - Před budovou Českého rozhlasu na pražských Vinohradech se konala demonstrace na podporu rádia Wave. Demonstrující tak reagovali na prohlášení Rady Českého rozhlasu, která na svém čtvrtečním zasedání obvinila rádio Wave (též ČRo 4) z propagace fašismu. Na vině byl překlad písně Swastika Eyes od skupiny Primal Scream, který pořídil hodnotitel stanice publicista Radek Vogl. V jeho chybném překladu měla mít píseň krajně pravicový podtext.

Smysl antiamericky orientované písně je ale přesně opačný a fašismus odsuzuje. Na internetu se proto vzápětí po rozhodnutí rady objevila petice vyzývající jejího předsedu Jiřího Floriana k odstoupení.

Alternativní stanice ČRo byla na zasedání rady 23. října terčem kritiky. Podle Floriana vede mimořádní tolerantnost vůči Waveu až k fašismu, programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek dokonce položil otázku, zda má stanice v takovéto podobě právo na život, podle Medka je totiž jeho koncepce špatná a není budoucností českého národa.

Za Wave se staví ale i mnozí odborníci, politolog a specialista na extremismus Miroslav Mareš označil obvinění stanice za absurdní, podle něj není skupina Primal Scream nacistická kapela, hudební publicisté dodávají, že se profiluje spíše levicově a píseň kritizuje zahraniční politiku USA.