Francouzská televize si v Gumácích kvůli Česku utahovala ze Sarkozyho

Paříž - Francouzská televize si utahovala z prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je v zemi vůbec největším terčem vtipů. V pořadu Les Guignols (Gumáci) stanice Canal Plus si jeho postavička plete Čechy skoro se zbytkem východní Evropy, a to v souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unii. V médiích se totiž dlouhodobě spekuluje o tom, že Sarkozy dál chce vést unii - a Česko a po něm Švédsko odstavit na druhou kolej.

Hned na úvod francouzských gumáků přichází vtipná tiráda. „Proč bychom to měnili, jsem geniální, každý to říká. Jak jsem zvládl krizi, jak jsem inteligentní, jak vysokou mám úroveň a jak hodně mě moje žena Carla miluje,“ sdělil gumový Sarkozy moderátorovi. Tím paradoxně není nikdo jiný než Patrick Poivre d'Arvor, který nedávno musel odejít z moderátorského křesla v televizi TF1. Není přitom žádným tajemstvím, že to bylo na Sarkozyho přímý rozkaz.

„Nenavalíme přece předsednictví nějakým Rumunům,“ pokračuje dále Sarkozyho mutant. Po upozornění, že v čele EU budou Češi, oponuje:„To je stejné, Rumuni, Češi, Bulhaři, všechno to jsou cikáni. Předsedat Evropě, to je vážná práce. Musí se mluvit s Američany, vídat s britskou královnou, a to všechno v obleku. Navíc mi teď celá Evropa beztak zobe z ruky.“

„Stačí, že šéf evropské komise Barroso je Portugalec, nenecháme se ještě navíc vést nějakými Čečenci,“ rozčiluje se gumák Sarkozy. „Druhého ledna Bulhaři vypadnou a zase se ujmu předsednictví. Chcete snad abychom Čechům nechali předsednictví a abychom půl roku jezdili na káře, jedli kukuřici a chodili nevkusně oblečení? Anebo zůstanu předsedou, vytáhnu vás z bryndy, všichni budou jezdit ve Ferrari a pojídat přitom hutný kaviár,“ doplňuje.

Francouzští karikaturisté si z prezidenta utahují už dlouho, čím dál tím nevybíravěji ho obviňují z údajné snahy si uchovat všechen lesk a slávu za každou cenu. Prezentují svého prezidenta jako megalomana a ředitele zeměkoule, který dospěl k přesvědčení, že bez něho nelze spasit svět.