MTV zpřístupnila na internetu tisíce videoklipů

New York - Hudební stanice MTV zpřístupnila na internetu tisíce hudebních videoklipů ze svého archivu. Na svém novém portálu MTV Music zatím stanice zpřístupnila kolem 16 000 videoklipů, další bude postupně přidávat. Vedle toho na stránce uživatelé najdou řadu koncertních záznamů či vystoupení z pořadů MTV Unplugged, kde hudebníci hrají své skladby na akustické nástroje. Uživatelé mohou videa hodnotit, komentovat a umisťovat je na své vlastní stránky.

Nový portál MTV Music je zřejmě odpovědí na populární server pro sdílení videa YouTube, který si řada lidí oblíbila právě proto, že na něm naleznou téměř jakékoliv hudební video, na něž si vzpomenou. Mateřská společnost MTV, mediální gigant Viacom, a majitel práv na řadu těchto klipů se přitom mimo jiné kvůli tomu soudí s internetovou firmou Google, která YouTube vlastní. Podle Viacomu jsou jeho hudební videa na YouTube nelegálně, Google prý navíc díky nim vydělává na reklamě a Viacom přichází o zisky. Viacom požaduje po Googlu miliardu dolarů jako odškodné.

Podle internetového blogu MTV je navíc nový hudební server odpovědí na hlasy kritiků, kterým vadí, že MTV již vlastně příliš klipů nehraje. Místo toho se stanice v posledních letech orientuje spíš na reality show a magazíny o životním stylu slavných lidí.