Václav Moravec tentokrát bude klást své otázky v Afghánistánu

Praha/Kábul - Diskusní pořad Otázky Václava Moravce se bude v neděli 2. listopadu vysílat mimořádně přímo ze základny mezinárodních jednotek NATO na letišti v Kábulu v hlavním městě Afghánistánu. Šestičlenný tým České televize v průběhu čtyř dní natáčí na místech, kde v Afghánistánu působí české jednotky. I přes špatné bezpečnostní podmínky se týmu podařilo dostat na americkou základnu Shank v provincii Lógar, kde působí český provinční rekonstrukční tým. Hostem pořadu bude mmj. například ministryně obrany Vlasta Parkanová nebo zástupci NATO a afghánské vlády.

O situaci v Afghánistánu bude debatovat česká ministryně obrany Vlasta Parkanová, generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer nebo stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Rozhovor s velitelem vojenské části rekonstrukčního týmu Pavlem Lipkou bude součástí nedělního přenosu ze základny NATO na kábulském letišti. Václav Moravec se ho bude ptát i na každodenní starosti vojáků a stálou hrozbu útoků ze strany ozbrojenců nebo povstalců z Talibanu. Štáb ČT natáčel i s vedoucím civilní části mise Václavem Pechou. Spolu s ním a jeho kolegy štáb navštívil jednotlivé projekty v terénu, které jsou budovány z českých peněz. Václav Moravec navštívil v jeho sídle taky nového guvernéra provincie Lógar Atiqulláha Ludina. Ptal se ho, co očekává od své nabídky jednání místním zástupcům Talibanu.

O roli České republiky v mezinárodních jednotkách v Afghánistánu a o našem dalším působení v zemi bude v neděli přímo v exteriérech základny NATO na mezinárodním kábulském letišti odpovídat náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Součástí pořadu bude taky rozhovor s velitelem mezinárodních jednotek NATO v Afghánistánu generálem Davidem McKiernanem a s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem.

Letos přišli v Afghánistánu o život už dva čeští vojáci, loni zahynul jeden český voják. Základna Shank v Lógaru, kde se nacházejí čeští vojáci a pracovníci rekonstrukčního týmu, se poslední dobou opakovaně stala terčem raketových útoků povstalců.

Český provinční a rekonstrukční tým v Lógaru, jak potvrdil pro Události České televize Václav Moracec přímo z Afghánistánu, zajistil práci pro tisícovku Afghánců, kteří tak mohou vidělávat denně 4 dolary. I jeho zásluhou se dostane do opravených škol 12 000 afghánských dětí.


První část diskusního pořadu Otázky Václava Moravce vysílají programy ČT1 a zpravodajský ČT24 v neděli 2. listopadu 2008 od 12.00 do 13.00 hodin. Rozprava z první hodiny bude pokračovat v Otázkách Václava Moravce na ČT24 od 13.05 do 14.00 hodin.

  • Pavel Lipka v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/500/49998.jpg
  • Natáčení s českým velvyslancem v Afghánistánu Jiřím Nekvasilem v Kábulu. Zleva: Mira Třebická, mluvčí náčelníka generálního štábu AČR, kameraman Miloslav Ptáček, Václav Moravec, velvyslanec Jiří Nekvasil, kameraman Lukáš Roganský. autor: Dalimil Oscar Novák, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50062.jpg