Ředitelka rozhlasové BBC 2 rezignovala kvůli obscénnostem moderátorů

Londýn – Aféra, která začala oplzlostmi dvou moderátorů v rozhlasovém pořadu stanice BBC Radio 2, vyvrcholila rezignací ředitelky této stanice Lesley Douglasové. Protagonisté pořadu Russell Brand a Jonathan Ross byli potrestáni již dříve. Brand odešel z BBC a Ross se nesmí příští tři měsíce objevit ve vysílání. Pořad si vysloužil velkou kritiku veřejnosti a také politiků. Problém byl mimo jiné v tom, že vysílání bylo předtočeno, a tak se BBC mohla rozhodnout neodvysílat je.

Brand a Ross v pořadu telefonovali britskému televiznímu herci Andrewu Sachsovi a na záznamníku mu potom zanechali vulgární vzkazy týkající se jeho 23leté vnučky.

Po odvysílání přišlo BBC přes 30 tisíc stížností od posluchačů, pořad kritizovali i předsedové obou největších politických stran Gordon Brown a David Cameron. Aféra v Británii zastínila i finanční krizi.

Ve středu BBC odstavila oba moderátory, ti se omluvili, ale kritika neumlkla. Činnost rozhlasové stanice, která připustila, aby se problematický pořad dostal do vysílání, začal vyšetřovat úřad pro dohled nad médii Ofcom.

Včera v souvislosti s aférou rezignovala ředitelka BBC Radio 2 Lesley Douglasová. Přijala tak svoji zodpovědnost za pochybení své stanice, podle některých britských deníků však neměla aféru „odnést“ ona. Douglasová pracovala v rozhlasové BBC od roku 1986, v čele stanic BBC Radio 2 a 6 stála od roku 2003.