Langer zažaloval Mafru kvůli článkům o Mrázkovi

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) zažaloval tento týden vydavatelství Mafra kvůli článkům uveřejněným v deníku Mladá fronta Dnes a na serveru iDnes.cz. Za výroky spojující ho s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem požaduje omluvu. Znění své žaloby na ochranu osobnosti dnes ministr zveřejnil na svých internetových stránkách. Deník si za svými články stojí a věří, že se soud přikloní na jeho stranu.

Langer v žalobě uvádí, že o něm deník i server psali lži. Nelíbí se mu zhruba desítka výroků ze září a října tohoto roku. Omluvu požaduje například za tvrzení: „že Ivan Langer je ve spisu Krakatice podezřelý z propojení na organizovaný zločin kolem zavražděného bosse Mrázka“. Podle Mladé fronty totiž z přepisů policejních odposlechů z roku 2000 vyplývá, že údajný vládce českého podsvětí ministra využíval přes svého spolupracovníka Igora Šafranka a realitního magnáta Luďka Sekyru, za jehož zájmy podle deníku Langer loboval.

Ministr se ohradil také proti článkům ohledně jeho lobbingu za svého přítele Ivana Kyselého, který mu před osmi lety půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Za nepravdivé označil například tvrzení, že si s Kyselým pomohli navzájem nebo že tají okolnosti úvěru. Podle deníku byl Kyselý obchodním partnerem Sekyry a v roce 2000 spolu usilovali o podíl v největší české stavební firmě IPS. Langer, který tehdy byl místopředsedou Poslanecké sněmovny, jim v tomto úsilí pomáhal. Ministr v žalobě tvrdí, že neporušil zákon o střetu zájmů, jak uvedla Mladá fronta.

Šéfredaktor listu Robert Čásenský ale tvrdí, že deník napsal o Langrovi pravdu. „Z jeho výhrad, jak jsem je slyšel, jsem nabyl přesvědčení, že jsme ho nijak nepoškodili,“ uvedl. Ministrovu žalobu si nyní prostudují právníci společnosti, soud by však podle něj mělo vydavatelství pravděpodobně vyhrát. „Jsme v zásadě rádi, že žalobu podal, protože o tom již dlouho mluvil,“ dodal Čásenský.