Česká televize zvažuje personální audit

Praha - Česká televize zvažuje, že si nechá zpracovat personální audit. Od roku 2005 stoupl počet zaměstnanců ČT o téměř čtyři stovky, zároveň ale televize začala vysílat dva další programy. V současné době je tak podle vedení televize čas provést bilanci nového stavu.

Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy byla letos vypracována první ucelená personální strategie, která je zásadním nástrojem programového,
technického a ekonomického rozvoje veřejnoprávní televize. „Součástí této strategie je i záměr realizace personálního auditu,“ uvedl Šticha.

Produktivita práce se v ČT zdvojnásobila

Česká televize v posledních letech zdvojnásobila nabídku vysílaných programů poté, co spustila zpravodajsko-publicistickou ČT24 a sportovní ČT4. Tím, ale i rozšířením prostoru pro vlastní tvorbu, došlo podle Štichy k zásadnímu nárůstu výroby v ČT. 

Tento proces se projevil i růstem počtu zaměstnanců. Od roku 2005 se počet zaměstnanců zvýšil ze zhruba 2510 na 2890, současně se zdvojnásobila i produktivita práce. „Po náročném extenzivním období je potřeba provést bilanci nových pracovních procesů, jejich stabilitu a ukotvení v celém systému činnosti televize veřejné služby, jejíž součástí je i prověrka účelnosti a efektivity interních pracovních míst,“ uvedl Šticha.

Snižovat stav zaměstanců není prvotním cílem auditu

Zda začne audit již v lednu, jak uvedl deník E15, kdo jej uskuteční a kolik bude stát, je zatím podle ČT předčasné uvádět. „Příprava personálního auditu je ve velmi raném stadiu. Nelze tedy zatím hovořit o konkrétnostech,“ poznamenal mluvčí. 

Podle ČT však není prvotním cílem auditu snižovat stavy interních zaměstnanců. Personální strategie předpokládá do roku 2012 stálý počet zaměstnanců ČT, a to na letošní úrovni.