Bakala může převzít vydavatele Hospodářských novin na Slovensku

Bratislava - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) schválil převzetí kontroly nad společností Economia, která prostřednictvím dceřiné firmy Ecopress na Slovensku vydává deník Hospodárské noviny, podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Známý finančník, jenž kromě jiného podniká také v hornictví a energetice, odkoupil českého vydavatele novin prostřednictvím své firmy Respekt Media od německé skupiny Handelsblatt Verlagsgruppe.

„Rozhodnutí nabylo platnost 13. listopadu,“ informovala mluvčí PMÚ Alexandra Bernáthová. Koncentrace nevytváří ani neposiluje dominantní postavení účastníků na trhu vydávání tištěných periodik, internetového zpravodajství a inzerce v tisku a na internetu, které by významně bránilo konkurenci," dodala. Ecopress na Slovensku vydává také časopisy Investor a Doprava a logistika. 

Tuzemský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil převzetí již 10. listopadu. Vydavatelství Economia vydává celou řadu titulů. Jde například o deník Hospodářské noviny, včetně serveru ihned.cz, týdeník Ekonom a další odborná periodika jako Marketing & Media, Obchodní věstník, Bankovnictví, Moderní obec, Právní rádce nebo Stavitel.