Nova Cinema začne digitálně vysílat 15. prosince

Praha - Televize Nova spustí svůj filmový kanál Nova Cinema přes zemské digitální vysílání (DVB-T) 15. prosince. Takzvanou kompenzační licenci pro DVB-T získala Nova od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v úterý. Dosud Nova Cinema vysílala přes satelit a kabelové a internetové operátory.

„Ze zákona máme povinnost jej spustit do roka od termínu, kdy nám byla licence udělena. Řekli jsme si, že to trochu zkrátíme a spustíme jej od 15. prosince letošního roku,“ uvedl generální ředitel Novy Petr Dvořák.

K Nově Cinemě má nyní podle jeho údajů přístup 27 procent českých domácností, tedy asi 2,6 milionu lidí, po přechodu na digitální zemské vysílání to bude asi polovina českých domácností, na konci příštího roku pak 65 procent.

Nova Cinema bude dostupná i v Ústí nad Labem

Filmový kanál Nova Cinema bude vysílat ve stejné digitální síti jako Nova. Nyní je dostupná v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a podle Dvořáka se tak brzy stane i v Ústí nad Labem.

Na takzvanou kompenzační licenci získala Nova nárok poté, co v srpnu obdobně jako Prima vyjádřila souhlas s nařízením vlády ve formě Technického plánu přechodu od analogového k digitálnímu zemskému TV vysílání. To znamená, že Nova stejně jako Prima se vzdá svých analogových kmitočtů, na které má práva až do roku 2017 a jež tak budou moci být využity v následujících několika letech pro budování dalších digitálních sítí. 

Nova Cinema spustila své vysílání před rokem. Po Nově a koupi Galaxie sport (nyní Nova sport) byla třetím programem, který začala televize provozovat, a druhým, který měl v názvu jméno hlavní stanice.