Nejvíce cen Elsa si odnesl film Jiřího Stracha Brainstorm

Praha - Nejvíce televizních cen Elsa dnes získal film režiséra Jiřího Stracha Brainstorm. Snímek o muži v krizi středního věku, který se náhle musí postarat o nemocného otce, porotu České filmové a televizní akademie (ČFTA) přesvědčil hned ve čtyřech kategoriích. Stejný počet cen si Strach odnesl i loni. Česká televize získala 12 sošek ze 14 udělovaných kategorií. Druhý program ČT byl oceněn za vysílání pořadu Historie.cs, dokumentární film Triptych: Rok 1968 a za zahraniční nehraný film Osmašedesátý. Václav Moravec dostal sošku za své Otázky.

Brainstorm se stal nejlepším pořadem v kategorii původní televizní tvorba a Strach si odnesl cenu za režii. Soška Elsa připadla i scenáristovi filmu Marku Epsteinovi a herci Ivanu Trojanovi za roli syna.

Na rozdíl od loňska, kdy se mezi oceněné dostala pouze Česká televize, letos zabodovala ve dvou případech TV Nova. Akademie ji ocenila v kategorii zahraniční hraný film za americký seriál Dr. House III. Na základě výsledků sledovanosti pak byla TV Nova udělena divácká cena v kategorii původní dramatická tvorba za odvysílání rodinné komedie Jak se krotí krokodýli.

Marka Ebena porazil Václav Moravec

Cenu Elsa za zábavný pořad si stejně jako v letech 2006 a 2005 odnesla talk show Jana Krase Uvolněte se, prosím. Loni porota vybrala Manéž Bolka Polívky. V kategorii Magazín ocenění získala Šumná města z Příbrami s průvodcem Davidem Vávrou alias Egonem. Česká televize už pořad vysílá s přestávkami 13 let. Jeho tvůrci by ho teď chtěli pozměnit a věnovat se českým architektům v cizině. „Povědomí o Češích v cizině je většinou o pivu, ale o tom, že někteří architekti projektovali centra celých cizích měst jako třeba Sarajevo od architekta Paříka, o tom neví nikdo,“ dodal Vávra.  

Loňské a předloňské prvenství letos neobhájil moderátor Marek Eben. Figuroval sice mezi nominovanými, a to za pořád StarDance II. když hvězdy tančí, sošku Elsa si ale nakonec vysloužil Václav Moravec za své Otázky. „Je to především cena pro všechny lidi ve zpravodajství České televize, protože byť jsem spojován s Otázkami, tak je i velké množství speciálních projektů, které vysíláme na ČT24,“ uvedl Moravec.  

Animovaný pořad vyhrála pohádka Krysáci

Cenu za animovaný pořad vyhrála pohádka Krysáci. Druhý program ČT byl oceněn za dokumentární film Triptych: Rok 1968, za zahraniční nehraný film Osmašedesátý a také za vysílání pořadu Historie.cs. „Nechceme učit historii, nechceme ji vysvětlovat, protože to by se v takovém časovém období nestihlo. My chceme jen lidi upozornit, že historie existuje,“ řekl autor pořadu Historie.cs Vladimír Kučera.  

Ceny Elsa založila a uděluje ČFTA na podporu původní české dramatické tvorby. O laureátech se rozhoduje ve dvoukolovém hlasování. Navrhovat adepty na jednotlivé kategorie mohou producenti nebo samy televize. První tři ročníky se uskutečnily pouze na internetu, na televizní obrazovky se přesunuly od roku 2004. Letošního vyhlašování se ujala dvojice Milan Šteindler a David Vávra v duchu populárního pořadu Alles Gute známého z recesistické České sody.

Ocenění pořadů a tvůrců České televize

  • Publicistický a diskusní pořad: Historie.cs
  • Magazín: Šumná města - Šumná Příbram
  • Zahraniční televizní pořad nehraný: Osmašedesátý
  • Zábavný pořad: Uvolněte se, prosím
  • Dokument: Triptych: Rok 1968
  • Animovaný pořad: Krysáci
  • Moderátorka, moderátor: Václav Moravec - Otázky Václava Moravce
  • Původní televizní dramatická tvorba - pořad: BrainStorm
  • Původní televizní dramatická tvorba - režie: Jiří Strach - BrainStorm
  • Původní televizní dramatická tvorba - scénář: Marek Epstein - BrainStorm
  • Původní televizní dramatická tvorba - herečka: Vilma Cibulková - Hodina klavíru (role: Stárová)
  • Původní televizní dramatická tvorba - herec: Ivan Trojan - BrainStorm (role: Jakub Holc)
  • Trojan, Chýlková a Strach autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57688.jpg
  • David Vávra v Šumném Znojmě autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/567/56616.jpg
  • Václav Moravec přebírá cenu Elsa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/578/57755.jpg
  • Triptych: Rok 1968 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/578/57752.jpg