Slovenský Telekomunikační úřad zrušil tendr na digitalizaci

Bratislava - Slovenský Telekomunikační úřad zrušil tendr na provoz digitálního pozemního vysílání. Důvodem jsou změny ve využití frekvencí pro digitální vysílání. Úřad teď vyhlásí novou soutěž. Tendr ale už dříve předběžným opatřením pozastavily soudy.

„Telekomunikační úřad podle zákona o elektronických komunikacích k 16. prosinci ruší výběrové řízení z důvodu podstatných změn okolností, za nichž bylo vyhlášeno,“ poznamenal Vavro. Záměr tendr zrušit úřad oznámil už dříve. 

Úřad podle Vavra vyhlásí novou soutěž a očekává, že její vítěz začne s řádným digitálním vysíláním v příštím roce. Digitální vysílání na Slovensku by mělo úplně nahradit současné analogové nejpozději do konce roku 2012.

Údajnými pochybeními během tendru vláda zdůvodnila návrh na odvolání šéfa úřadu Branislava Máčaje, který začátkem měsíce odsouhlasil parlament. Máčaj obvinění odmítl a tvrdil, že podmínky soutěže nabízely prostor pro vznik nových televizí, což se údajně nelíbilo premiérovi Robertovi Ficovi ani finanční skupině J&T, která na slovenském trhu působí prostřednictvím soukromé televize Joj. Fico i J&T takové tvrzení popřeli.