Centrálně řízené zpravodajství Českého rozhlasu má vést Hikelová

Praha - V Českém rozhlase má vzniknout nová funkce - ředitel zpravodajských stanic. Ten by měl přímo řídit zpravodajství a aktuální publicistiku Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu a Rádia Česko. Informoval o tom server Týden.cz. Podle předsedy rady Českého rozhlasu Jiřího Floriana je jediným kandidátem současná šéfredaktorka Rádia Česko Hana Hikelová. Návrh na její zavedení bude ve středu projednávat Rada Českého rozhlasu.

„Generální a programový ředitel mi tuto funkci skutečně nabídli. Už minulý týden jsem představila koncepci i Radě Českého rozhlasu. Vše ostatní záleží na tom, jak ke změně rada přistoupí,“ řekla serveru Hikelová. Nová ředitelka by měla dále koordinovat zpravodajství a publicistiku ostatních stanic Českého rozhlasu. 

Se zavedením nového postu se ruší funkce ředitele Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, která je dlouhodobě neobsazená. Z pověření ji doposud vykonává šéfredaktor Radiožurnálu Alexandr Pícha. Nově zřízenému řediteli zpravodajských stanic budou přímo podléhat šéfredaktoři Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu a Rádia Česko. Hikelová tak v případě svého zvolení do funkce bude muset svou současnou funkci opustit. 

„Bez ohledu na to, kdo bude nakonec funkci zastávat, se domnívám, že to je krok správným směrem. Podle mého názoru je potřeba zkvalitnit a zefektivnit zpravodajství a publicistiku celého Českého rozhlasu,“ řekla Hikelová.