Ústavní soudci odmítli zasáhnout do zákona kvůli TV v mobilu

Brno - Ústavní soudci odmítli návrh na zrušení kontroverzního ustanovení vysílacího zákona, které znemožňuje provozovatelům vysílacích sítí získat obsahovou licenci k vysílání. Ustanovení v praxi znamená například to, že mobilní operátoři zatím nemohou šířit do mobilů vlastní program, ale pouze vysílání jiných stanic. Právě operátoři zákon v minulosti kritizovali. Tisk nedávno informoval o přípravách novely, která by měla sporný zákaz zrušit. Rozhodnutí ústavních soudců je ode dneška přístupné v elektronickém archivu.

Ústavní soud (ÚS) se problematikou zabýval kvůli sporu operátora T-Mobile a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada loni odmítla udělit T-Mobile programovou licenci pro vlastní vysílání do mobilu v digitálním formátu DVB-H. „Překáží tomu paragraf zákona, který zakazuje, aby mohl provozovatel sítě vysílat vlastní programy,“ uvedl tehdy předseda rady Václav Žák.

T-Mobile se zatím podle Jitky Pajurkové z tiskového oddělení s obsahem rozhodnutí neměl možnost seznámit. „I nadále jsme však přesvědčeni, že uvedené ustanovení zákona odporuje nejen evropskému právu, ale je i v rozporu s ústavním pořádkem ČR. Podporujeme tedy současnou snahu zákonodárce o změnu napadeného ustanovení legislativní cestou, a to prostřednictvím připravované novely zákona,“ řekla k tomu.

T-Mobile se obrátil se žalobou na Městský soud v Praze, který se přiklonil k názoru, že zákon je protiústavní a v rozporu s evropským právem. Proto pražští soudci podali Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona. „Zákaz brání přístupu k podnikání řadě subjektů, aniž by takové omezení bylo nutné a dostatečně ospravedlnitelné veřejným zájmem,“ stojí v návrhu.

České právo snad v daném případě odporuje evropskému

Ústavní soudci se konkrétními dopady zákona nezabývali a návrh odmítli. Městskému soudu vzkázali, že by měl nejprve sám důkladně prozkoumat to, zda je ustanovení vysílacího zákona v rozporu s evropským právem, které je ve sporných případech nadřazeno českému. Městský soud by poté mohl například rozhodnout tak, že český zákon nelze v daném případě použít, protože odporuje evropskému právu. To by vyhovovalo mobilním operátorům.

Zákaz se do vysílacího zákona dostal z iniciativy Senátu. „Pokud by majitel licence byl vlastnicky spjatý s majitelem multiplexu, je podle mého názoru v hospodářské soutěži zvýhodněný před ostatními vysílateli. Získá výhodnější podmínky, má lepší přístup k informacím,“ odůvodnil tehdy návrh senátor a nynější ministr kultury Václav Jehlička.