Česká média propouštějí kvůli krizi zaměstnance

Praha - Vlna propouštění v Česku už zasáhla i média. Stavy snižují televize, časopisy, internetové deníky. Mediální experti se domnívají, že důvod není ani tak v momentálním poklesu inzerce. Ve většině případů jde spíš o obavy z dlouhodobých důsledků světové ekonomické krize.

S mediálními vodami zatočil vír. Práci ztratily desítky novinářů, grafiků, administrativních pracovníků. Ve vydavatelství Mediacop, pod kterým vychází Týden nebo Instinkt, přišlo o práci 10 procent zaměstnanců, tedy zhruba 20 lidí.

„Firmy omezují své marketingové rozpočty a média jsou první, kdo na krizi doplatí,“ vysvětluje šéfredaktor Týdne Dalibor Balšínek. On-line deník Aktuálně.cz snížil podle neoficiálních informací počet sil téměř na polovinu, s redakcí se rozloučit museli hlavně externisti. Kolika lidí se to týká, ale zpravodajský server říct nechce. „Dochází k obměně redakce. Na začátku roku k nám nastupuje Petr Závozda z Týdne a šéfredaktor profitu Petr Kučera. V rámci toho dochází k několika jednotlivým odchodům,“ objasňuje mluvčí Centrum Holdings Petr Kapalín. S hospodářskou krizí to prý ale souvislost nemá.

Podobně se vyjadřuje i půl roku stará zpravodajská televize Z1. Z ní odešly nebo musely odejít desítky lidí: „Nemá to souvislost s finanční krizí, má to souvislost s vývojem televize Z1. Jako každá jiná televize měníme průběžně programové schéma a podle toho se upravují i počty lidí,“ dodává Hanuš Hanslík, šéfredaktor zpravodajství televize Z1.

Mediální odborník Milan Šmíd označuje tyto kroky za přirozený vývoj nových médií. Aktuálně.cz a Z1 se jako ambiciózní projekty přizpůsobují realitě. Kvalitu mediálního trhu podle něj podobné plošné propouštění neovlivní.

„Myslím si, že tady dojde k jevu, který známe z potravinového trhu: Chceme-li se najíst, můžeme to dělat lacino, ale když chceme kvalitu, musíme si připlatit. Zkrátka za kvalitu se bude připlácet, a tam myslím, že kvalita nepoklesne,“ dodává odborník na média Milan Šmíd.

Finanční krize už zlomila některým médiím vaz. V pátek naposledy vyšel bezplatný deník 24 hodin, nakladatelství Sonumo už dříve oznámilo, že přestane vydávat 7 časopisů.