Cestovatelský pořad Objektiv slaví narozeniny

Praha - Nejstarší cestovatelský pořad Objektiv se poprvé objevil na obrazovce tehdejší Československé televize v neděli 11. 1. 1987 dopoledne. Pro diváky je Objektiv synonymem zajímavosti, pořad je v první řadě mozaikou informací ze světa, není pouze televizním cestovatelským průvodcem, ale nabízí publiku hlubší rozměr poznání. Důkazem toho je stálá divácká obliba a sledovanost, kterou si snad zčásti zasloužilo i magické datum premiéry 11. 1. 1987, jehož tři jedničky symbolizují hned trojí jedinečnost a prvenství: Objektiv je první pravidelný cestovatelský magazín v českých televizích. Je to nejstarší pořad svého druhu s nepřerušenou tradicí. A v neposlední řadě je to první televizní relace v Česku, která začala ve svém designu pravidelně využívat virtuálního studia a 3D technologií.

Nápad připravit divákům pořad s tematikou zahraničních zajímavostí se ČST zrodil už v roce 1982, tehdy se na programu objevil měsíčník Perem a kamerou, který si vzápětí získal u diváků značnou oblibu. Vedení se tedy rozhodlo věnovat cestopisnému pořadu více prostoru. S námětem přišel tehdejší generální ředitel Jan Zelenka, který nový půlhodinový týdeník nazval Objektiv.

Již od počátku bylo cílem pořadu nabídnout divákům prostřednictvím odlehčených reportáží možnost nahlédnout do světa nejen spřátelených komunistických zemí, ale poznat i prostředí států Západu, které bylo jinak pro většinu zdejších občanů nedostupné. I přestože se čas od času objevila reportáž kritizující kapitalistické společnosti a vychvalující socialistický blok, většina příspěvků byla díky profesionálnímu přístupu tvůrců výhradně cestovatelská a politicky nezatížená. To byl pravděpodobně důvod, proč si Objektiv velmi rychle získal velkou diváckou oblibu a zařadil se mezi nejsledovanější pořady.

Objektiv slaví 25. výročí (zdroj: ČT24)

Okruh zpravodajů se stále rozšiřuje

Přípravou magazínu byla od počátku pověřena zahraniční redakce zpravodajství. Reportáže nejprve vznikaly jaksi nad rámec pravidelných redakčních úkolů, kdy tvůrci během doprovodu politických delegací připravili materiál také pro Objektiv nebo využili příspěvků zahraničních zpravodajů.

Objektiv během svého vysílání bez výrazných zvratů přestál většinu společenských i tvůrčích změn, dokázal čelit konkurenci. Na jeho přípravách se vystřídaly generace profesionálů. V dnešní době jsou hlavním zdrojem materiálů příspěvky externistů, jejichž okruh se neustále rozšiřuje, hojně se také využívá zahraničních zpravodajů, kteří systematicky sledují svůj region (nejnověji se příspěvky zahraničních zpravodajů objevují v rubrice Objektiv osobně).