Slovenská sportovní Trojka možná skončí, STV nemá peníze

Bratislava - Třetímu kanálu slovenské veřejnoprávní televize reálně hrozí, že přestane vysílat. Důvodem je nedostatek peněz pro provoz prvních dvou kanálů. STV už nyní počítá s výrazným omezením výroby a nákupu programů. Informuje o tom deník Sme.

O zrušení třetího kanálu Slovenské televize se píše v dokumentu nazvaném Návrat do minulosti, který management STV předložil Radě Slovenské televize. „Jeho další vysílání není možné finančně zabezpečit,“ cituje slovenský deník Sme šéfa STV Štefana Nižňanského z návrhu rozpočtu. Vypnutí Trojky by mělo být aktuální od začátku února, přestože kanál od začátku roku navýšil počet vysílacích hodin.

Vysílání sportovního kanálu, který byl spuštěn teprve 8. srpna minulého roku, bylo od samého začátku závislé na státním rozpočtu. STV dostala na druhé pololetí tohoto roku přibližně tři miliony eur, vedení však na zabezpečení normálního chodu televize požadovalo od slovenské vlády až dvacet milionů eur.

„Bez podpory státu by se z veřejnoprávní televize mohla stát ne vysílací, ale televize reprízová,“ varoval programový ředitel STV Roman Lipták.