ČT a Nova dostaly statisícové pokuty ze reportáže i skrytou reklamu

Praha - Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutu 200 000 korun za reportáž o arbitráži v kauze Diag Human a další dvě pokuty po 50 000 Kč za porušení pravidel pro vysílání reklamy. Nova dostala dvě pokuty po 100 000 korun za odvysílání dvou dílů seriálu Kriminálka Las Vegas V. Jednu pokutu 50 000 pak komerční stanice dostala za údajnou neobjektivitu a nevyváženost jedné ze svých reportáží.

„Písemné vyjádření rady nemáme dosud k dispozici, počkáme s komentářem na ně,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Obdobně se vyjádřila i Nova. Televize mají právo se proti pokutám odvolat k soudu, což v minulosti pravidelně činily, často i úspěšně.

Pokuta za reportáž o Diag Human

Reportáž o arbitráži v kauze Diag Human odvysílala veřejnoprávní televize 14. května 2007. Podle rady reportáž upozorňovala na pochybné praktiky konkrétní firmy, aniž by se tato firma k nařčení mohla vyjádřit. Rada také míní, že se autoři v reportáži dopustili i faktické chyby.

Nova dostala dvě pokuty za odvysílání dvou dílů seriálu Kriminálka Las Vegas V loni na konci srpna. Nova se podle rady dopustila porušení povinnosti nezařazovat v době od 06:00 hodin do 22:00 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Reportáž o žloutence na Nově nebyla objektivní

ČT rovněž dostala pokutu 50 000 Kč za údajně skrytou reklamu v pořadu Dobré ráno a odvysíláním příspěvku Nový trend - kurzy vaření v září 2007. Další pokutu ve výši 50 000 korun rada ČT udělila za neoddělenou reklamu, za niž rada považuje označení sponzora Mironet u předpovědi počasí, které bylo premiérově odvysíláno loni v srpnu. 

Nova také byla pokutována 50 000 korunami za odvysílání reportáže Epidemie žloutenky řádí i na Moravě loni na konci září ve své relaci Televizní noviny. Podle rady se Nova dopustila porušení povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti.