Pobočku BBC v Glasgow obsadili aktivisté kvůli příspěvku pro Gazu

Londýn - Ve Velké Británii pokračuje kontroverze týkající se odmítnutí britské televizní stanice BBC odvysílat humanitární příspěvek na podporu obětí válečného konfliktu pásma Gazy. Poté, co na televizi naléhala britská vláda, aby příspěvek odvysílala, obsadili v neděli večer glasgowské kanceláře BBC aktivisté nevládní organizace Stop the War Coalition (Koalice zastavte válku). Stanice odmítla příspěvek vysílat, protože by to podle ní narušilo rovnováhu a nestrannost zpravodajství. Přes vlnu protestů zvolila stejný přístup jako BBC i stanice Sky.

„Okupační“ akce skupiny na protest proti postoji BBC trvala hodiny a následovala po sérii kritických komentářů od politiků a církevních představitelů. BBC se proti kritice ohradila a předseda Nadace BBC Michael Lyons vyjádřil obavu z politických zásahů. BBC tvrdí, že odvysílání příspěvku Nouzového výboru pro pomoc při katastrofách by ovlivnilo nestrannost zpravodajského krytí.

Na BBC je kladen stále větší tlak. „Zhruba šedesát poslanců britského parlamentu Dolní sněmovny chystalo usnesení a prohlášení kritizující BBC a vyzývající ji k tomu, aby výzvu odvysílala,“ jak prohlásil spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka. Podobně se k problému vyjádřily i některé britské celebrity a novináři.

Koalice zastavte válku na svých internetových stránkách tvrdí, že akce ve vstupní hale glasgowské pobočky BBC se zúčastnilo asi 150 lidí. Policie ale jejich počet podle BBC odhaduje na 50. Demonstranti se dožadovali odvysílání zmíněného pořadu.

Stanice Channel 4, ITV a Five už dříve slíbily příspěvek zveřejnit. K protestu BBC se naopak připojila satelitní televize Sky.

Většina britské veřejnosti se přiklání k odvysílání reklamy, a tedy podpoře práv Palestinců. BBC však chce striktně dodržet neutralitu. Přitom sama BBC byla v minulosti často kritizována, že její reportéři vyjadřovali ve svým příspěvcích spíše propalestinské názory. Před zhruba čtyřmi lety dokonce izraelská vláda vyhlásila vůči televizi informační bojkot, dodává Kytka.



Už v sobotu se před londýnskou centrálou BBC protestovalo. Proti stanovisku BBC vznikla i petice, jejíž signatáři žádají pořad odvysílat. BBC se naopak zastal britský ministr kultury Andy Burnham, podle něhož má stanice právo na vlastní rozhodnutí, zda příspěvek odvysílá, nebo ne. 

BBC na svých stránkách uvádí, že už dostala tisícovku telefonických a dalších 10 000 e-mailových stížností.