The Economist nebude na thajském trhu. V novém čísle píše o králi

Bangkok - Poslední číslo britského konzervativního ekonomického týdeníku The Economist se v Thajsku nedostane do distribuce, protože se v něm píše o thajské monarchii. Stalo se tak už podruhé za dva měsíce.

Je to už podruhé během posledních dvou měsíců, co se některé z čísel týdeníku The Economist na thajském trhu neobjeví. V prosinci minulého roku časopis nevyšel kvůli článku Thajsko, jeho král a jeho krize, který obsahoval citace z králova neautorizovaného a v Thajsku zakázaného životopisu vydaného pod názvem Král se nikdy neusmívá.

List nyní poslal svým thajským odběratelům e-mail s vysvětlením, že se jeho distributor Asia Books rozhodl neodeslat výtisky čísla z 24. ledna, protože obsahuje příběh australského spisovatele Harryho Nicolaidese, který byl minulé pondělí v Thajsku odsouzen ke třem letům vězení za urážku královské rodiny.

Cenzura? V Thajsku běžná věc

Thajsko je konstituční monarchie a má přísné zákony týkající se urážky majestátu, které hrozí až patnácti lety vězení každému, kdo „očerní, urazí či ohrozí krále, královnu, následníka trůnu nebo regenta“. 

Thajské sdělovací prostředky se běžně uchylují k autocenzuře, jakmile dojde na informace o královské rodině. Rozmach internetu ovšem zkouší posunout hranice tabu kolem psaní o monarchii. Před časem thajské úřady zareagovaly tím, že se pokusily zablokovat více než 2000 internetových serverů.