ČT4 žije sportem už tři roky. Hlavním tahákem bude letos MS v klasickém lyžování

Praha - Nejsledovanější český sportovní program ČT4 vstoupí 10. února do čtvrtého roku své existence. Při té příležitosti také na obrazovce poběží speciální program, jenž vyvrcholí besedou Václava Moravce. Stanice se nyní intenzivně připravuje na MS v klasickém lyžování v Liberci, jež bude pro celou Českou televizi jednou z nejsložitějších akcí, které zajišťovala.

ČT4 začala ještě pod původním názvem ČT4 Sport vysílat 10. února 2006 a okamžitě se stala jedním z předních přínosů české digitalizace. Významně totiž rozšířila programovou nabídku digitálního zemského vysílání. „Díky ČT4 se na obrazovkách udržel domácí hokej i fotbal, výrazně povyrostl basket, volejbal, házená. Doslova oslnily sporty dosud v českých televizích neznámé: golf, baseball, softball a hlavně florbal a futsal. Neopomíjíme ani šachy, šipky, hokejbal. Zkrátka portfolio naší Čtyřky je mohutné,“ tvrdí šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý.

ČT4 upřednostňuje české sportovní události

Vedle přímých přenosů a záznamů ze širokého spektra sportovních akcí nabízí programové schéma čtvrtého kanálu ČT také celou řadu vzpomínkových pořadů, besed, magazínů i dokumentů. Stanice od svých počátků upřednostňuje české sportovní události. „Také při přenosech ze zahraničí preferujeme soutěže s účastí našich sportovců,“ doplňuje Černý.

Od 1. ledna 2008 vysílá ČT4 čtyřiadvacet hodin denně a od stejného data odbavuje své vysílání plně v širokoúhlém obrazovém formátu 16:9. Divákům jsou navíc k dispozici doplňkové digitální služby - např. elektronický programový průvodce EPG nebo teletext.

Na obrazovky s logem ČT4 se sport z druhého programu České televize začne přesouvat nejspíš až na konci letošního roku. O těch největších sportovních událostech se ale pořád bude rozhodovat jednotlivě a na ČT2 zřejmě ještě nějakou dobu zůstanou. Sportovní kanál dnes může naladit asi 58 procent domácností. S postupem digitalizace televizního vysílání v Česku by to na konci roku 2009 mělo být již 98 procent.

Redakce sportu se chystá na MS v klasickém lyžování

Největší výzvu v letošním roce představuje pro ČT4 mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Z hlediska využité techniky půjde o nejsložitější akci, kterou ČT dosud zajišťovala. Nasazen bude nový moderní přenosový vůz, zhruba šedesát kamer, několik desítek záznamových a zpomalovacích zařízení a další speciální televizní technologie.

ČT4 žije sportem nejen na televizní obrazovce, ale také na internetu. Mimořádně vysokému zájmu se těšila speciální olympijská příloha zpravodajského serveru ct24.cz v průběhu LOH Peking 2008, kde návštěvníci sledovali nejen internetové vysílání ČT4 a ČT2, ale navíc dalších osm on-line přímých přenosů z právě probíhajících disciplín. K dispozici bylo i video zpravodajství, výsledkový servis či blogy redaktorů.

  • Speciální program ČT4 v úterý 10.2. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/672/67191.jpg
  • Logo MS v Liberci autor: ČT24, zdroj: www.liberec2009.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/663/66243.jpg