Propuštěná novinářka Svobodné Evropy požaduje výslech Hillary Clintonové

Brno/Praha - Chorvatská novinářka Snježana Pelivanová, která byla bez udání důvodu v roce 2004 propuštěná z Rádia Svobodná Evropa, požaduje, aby český Ústavní soud při jednání o její stížnosti proti výpovědi vyslechl americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou. Pelivanová tvrdí, že stanice, jíž financují právě Spojené státy, zacházela se zaměstnanci z třetích zemí diskriminačním a protiústavním způsobem.

Zaměstnanecká politika Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) podle Pelivanové porušuje práva zaměstnanců z řad cizinců a při propouštění před českým vstupem do EU je měla nedostatečně chránit před neodůvodněným a okamžitým propuštěním. Na to prý doplatila nejen Pelivanová, ale i další Uhlířova klientka, Arménka Anna Karapetjanová.

Podle Pelivanové by Clintonová mohla soudu osvětlit to, zda je přístup k zaměstnancům „diktován cílem všeobecné zahraniční politiky Spojených států“. Možnost, že by současná americká ministryně zahraničí mohla před Ústavním soudem vypovídat, je díky její diplomatické imunitě spíše hypotetická, neboť stání může odmítnout.

Podle stížnosti existovaly v české pobočce Svobodné Evropy tři skupiny zaměstnanců: občané USA, jejichž pracovní poměr určovalo americké právo, dále Češi, s nimiž stanice uzavírala pracovní smlouvy podle českého práva a které chrání zákoník práce. Třetí znevýhodněnou skupinou prý byli cizinci ze třetích zemí.

O současné Svobodné Evropě:

RFE/RL je mezinárodní zpravodajská organizace, která vysílá zprávy a informace do zemí, kde je svobodný tisk oficiálně zakázaný nebo není dostatečně rozvinutý. Má 25 milionů posluchačů ve 20 zemích, včetně Ruska, Běloruska, Iránu, Iráku a Afghánistánu. Centrálu má stanice v Praze. Dále provozuje 19 lokálních kanceláří ve svém vysílacím regionu a pobočku ve Washingtonu.