Česká televize se ohradila proti nařčení Marka Dalíka

Praha - Marek Dalík uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny, že si reportér České televize řekl o úplatek a že zjistil, že reportáž se točila podle zadání ČSSD. Česká televize se proti tomuto tvrzení ostře ohradila. Jeho obvinění považuje za nepodložená a žádá Dalíka, aby svá tvrzení doložil, nebo se za své výroky veřejně omluvil. V opačném případě je rozhodnuta zvážit další právní kroky.

Dosavadní vystupování Marka Dalíka a jeho pokusy ovlivnit vysílání reportáže v pořadu Reportéři ČT považovala Česká televize dosud za aktivity výrazně nepřekračující přípustné lobbování. Dnešní výroky z rozhovoru pro Lidové noviny však považuje za nepřijatelné.

Česká televize především odmítá Dalíkovo tvrzení: „Bártek se mě pak ptal, kolik bych dal, kdyby natáčení reportáže zastavil.“ Na otázku novináře: „Řekl si přímo o peníze?“ pak Dalík uvedl: „Zjistil jsem, že jde opravdu o útok ze strany sociální demokracie. Že to zadání je od nich.“

Česká televize žádá, aby svá závažná obvinění Dalík doložil. Pokud tak neučiní, zváží ČT další právní kroky, neboť zde existuje vážné podezření, že se Marek Dalík svými nepravdivými výroky mohl dopustit trestných činů pomluvy a křivého obvinění.

Marek Dalík:

„Bártek se mě pak ptal, kolik bych dal, kdyby natáčení reportáže zastavil.“

Premiérův přítel Marek Dalík se pokoušel jménem Mirka Topolánka přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování poslance Petra Wolfa. Reportér Dalibor Bártek si ale Dalíkova slova nahrál. Wolf vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD údajně kvůli špatné atmosféře, která ve straně panuje. Policie ho už spolu s dalšími čtyřmi osobami půl roku vyšetřuje pro podezření ze zneužití několikamilionové státní dotace a zvažuje i podání žádosti o zbavení poslanecké imunity.

Mirek Topolánek v pondělí přiznal, že Dalíka požádal, aby mediálně pomohl Wolfovi. Chování médií označil premiér za šmíráctví a Wolfa za oběť honu na čarodějnice a štvanice. Sociální demokracie chce kvůli aféře hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě.