STV má rozpočet, provizorium skončilo

Bratislava - Rada Slovenské televize schválila na dnešním zasedání rozpočet a programový koncept veřejnoprávní televize na tento rok. Po třech mesících tak končí rozpočtové provizorium. STV má mít ale mnohem méně peněz, než chtěla, a v rámci úspor může přijít o svůj sportovní kanál Trojka. Koncem roku by se navíc mohla ocitnout v platební neschopnosti.

STV bude podle schváleného rozpočtu hospodařit s 82 miliony eur. Televize však předpokládá, že její náklady přesáhnou příjmy. „Finanční situace nevypadá příznivě. STV by mohla na konci roku skončit v platební neschopnosti,“ řekla slovenská zpravodajka ČT Olga Baková.

Slovenská veřejnoprávní televize zabezpečí z rozpočtu jen nevyhnutelné provozní investice. Výnosy by měly dosáhnout přibližně 76 milionů eur.

Vedení STV doufá, že část chybějících peněz jí poskytne vláda. „Televize argumentuje tím, že ztratila na rozhodnutí slovenské vlády, která od povinnosti platit koncesionářské poplatky osvobodila část důchodců a handicapovaných a navíc snížila STV prostor pro reklamu o půl procenta,“ dodala Baková. Podle STV se ztráty pohybují kolem 20 milionů eur.