Časopis Life ukázal fotografie po smrti Luthera Kinga

Atlanta - Téměř 41 let po atentátu na jednoho z nejvýznamnějších bojovníků za lidská práva a rasovou rovnoprávnost v USA Martina Luthera Kinga zveřejnil dnes časopis Life na svých internetových stránkách nové fotografie z hotelu, které zachycují momenty krátce po Kingově smrti. Obrázky pořídil fotograf magazínu Life Henry Groskinsky 4. dubna 1968 v motelu Lorraine v Memphisu krátce poté, co zde byl King zavražděn. Časopis se je z neznámých důvodů rozhodl zveřejnit až nyní.

„Byl jsem velmi diskrétní. Fotil jsem jen tolik, abych zdokumentoval, co se stalo. Nechtěl jsem přidělávat obtíže,“ popsal dnes pětasedmdesátiletý Groskinsky své tehdejší chování při práci. „Měl jsem fotoaparát s bleskem. Vyfotil jsem jen pár snímků a pak vycouval.“

Známý americký aktivista přijel do Memphisu podpořit stávku černošských dělníků. Den před svou smrtí pronesl projev s názvem „Byl jsem na vrcholku hory“, ve kterém mimo jiné řekl: … My, jako lidé, dosáhneme země zaslíbené. Nemám z ničeho strach. Nikoho se nebojím…". Zastřelen byl zhruba v šest hodin večer, když stál na balkonu hotelu. Za vraždu byl odsouzen recidivista James Earl Ray.

Mezi známější fotky z osudného dne patří obrázek mužů na hotelovém balkoně, kteří ukazují směrem, odkud se ozvaly výstřely. King se svíjí ve smrtelných křečích u jejich nohou. Snímky časopisu Life však zahrnují i vzácnou fotku Kingova otevřeného kufříku, kde spolu s dalšími předměty leží pěna na holení, pečlivě složené pyžamo a jeho kniha Strength to Love.