Poslanci zvolili osm z devíti členů rady pro vysílání

Praha - Poslanci dnes zvolili osm členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jedno místo ale zatím zůstane neobsazené. Poslanci totiž v tajných volbách měli v třináctičlenné radě zaplnit devět křesel. V radě budou pokračovat někdejší poslanec KSČM Dalibor Matulka, který obdržel nejvyšší počet hlasů - 91 ze 129 - a bývalí senátoři ODS a KDU-ČSL Irena Ondrová a Jiří Šenkýř, bývalá místopředsedkyně a současný místopředseda rady. Dalšími členy rady se stanou scenárista Martin Bezouška, někdejší šéfredaktor publicistiky v České televizi Milan Bouška, bývalá náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, Ivan Krejčí a Pavel Foltán.

Foltán byl členem rady do jejího odvolání v dubnu 2003 v souvislosti s prohranou arbitráží Česka se společností CME. Stát musel této společnosti zaplatit přes deset miliard korun za její zmařené investice do televize Nova. Šest členů rady včetně Foltána se proti odvolání bránilo u soudu, svůj spor vyhráli.

Žák ani Kantůrková mandát neobhajovali

Šestileté funkční období dnes zvolených členů rady začne dnem jmenování předsedou vlády Janem Fischerem, avšak až poté, co budou místa v radě prázdná. V případě pěti členů rady by to mohlo být už tuto sobotu, v případě dalších tří o týden později. Dosavadní mandát Ondrové přitom skončí až 25. července. Současný předseda rady Václav Žák už svůj mandát v radě neobhajoval, stejně jako například spisovatelé Eva Kantůrková a Jan Kostrhun. 

Rada je správním úřadem, který vykonává státní správu ohledně rozhlasového a televizního vysílání a dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti vysílání, dbá na jeho obsahovou nezávislost. Uděluje a odnímá licence pro provozování vysílání.