Šéfa komunistů rozčílil dokument ČT o procesu s Miladou Horákovou

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém dopise generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi ohradil proti vysílání televizního dokumentu Proces H, který má den po dni rekonstruovat monstrproces z 50. let s tzv. skupinou Milady Horákové. Filipovi vadí především to, že vysílání pořadu před evropskými volbami poškozuje postavení jeho strany. Generální ředitel ČT v reakci upřesnil, že záměrem pořadu bylo vysílat dokument přesně v časech, které sledují reálný čas událostí před 59 lety. Z toho důvodu vyšlo vysílání právě na tyto dny.

„Pane generální řediteli, považuji vysílání tohoto pořadu za narušení předvolební kampaně voleb do Evropského parlamentu, respektive přípravy a průběhu voleb. Opět se potvrzuje, že Česká televize i v předvolebním období, ale nejen v něm, je naprosto poplatná pravicovým stranám…,“ píše ve svém dopise předseda KSČM.

Ředitel ČT Jiří Janeček v reakci na Filipovy výroky prohlásil, že nemůže jít o žádnou kampaň. „My vysíláme tento dokumentární cyklus přesně v časech, ve kterých se stala ta reálná věc v roce 1950. Proto nám nemůže nikdo vytknout, že jsme si něco vymysleli nebo vykonstruovali,“ upřesnil záměr pořadu Janeček.

Z vyjádření Vojtěcha Filipa pro ČT vyplývá, že se předseda třetí nejsilnější parlamentní strany obává „mediálních zkratek“, které mohou zjednodušením zapříčinit, že si divák zamění KSČ a KSČM. „Tyto mediální zkratky zjednoduší, že KSČ a KSČM je jedno a totéž, a my máme vlastní dvacetiletou historii,“ upřesnil Filip.

Z dopisu Vojtěcha Filipa:

Filip rovněž Janečkovi vytýká, že televize má naplňovat veřejnoprávní charakter, což se však podle něj neděje. Česká televize v pohledu Vojtěcha Filipa „neustále přiživuje naprosto primitivním antikomunismem hodnocení otázek minulosti, ke kterým se KSČM již mnohokrát vyjádřila“.