Americká rodina žasne - její foto je na reklamě v Praze

Praha - Rodina ze Spojených států zažila šok, když zjistila, že jejich fotografie byla neautorizovaně použita na reklamním plakátu ve výloze jednoho pražského obchodu. Jeho majitel Mario Bertuccio po upozornění slíbil, že obrázek odstraní. Snímek zachycuje usmívající se manžele, kteří drží v náručí své dvě malé děti. Daniell a Jeff Smithovi použili daný obrázek jako motiv na vánoční pohlednici a také ho umístili na internetový blog. Na to, že se stal součástí reklamy v Praze, je upozornil jejich přítel. Ten byl po příjezdu do českého hlavního města překvapen, když spatřil, jak se na něj z plakátu u supermarketu usmívají Smithovi.

„Najednou (manželka) dostala zprávu od starého kamaráda z univerzity, kterého neviděla dvanáct, třináct let a ten psal, že žije v Praze. Jel s manželkou autem, podíval se z okna a z ničeho nic vidí Danielle a mě a naše děti,“ uvedl otec rodiny Jeff Smith.

Podle právníka Miroslava Krutiny by se rodina mohla v Česku domáhat stažení své fotografie, ale třeba i odškodnění za její zneužití pro komerční účely. „Komerční subjekt použil jejich fotky, aniž jim zaplatil honorář, který je obvyklý v té věci, a mohou se domáhat toho, že se na jejich úkor obohatil na té reklamě,“ uvedl.

Reportáž Terezy Kručinské a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Majitel obchodu se domníval, že snímek je vytvořen počítačem

Mario Bertuccio, jehož obchod s názvem Grazie se specializuje na dovoz italských specialit, použil snímek s rodinou Smithových pro reklamu na svou zásilkovou službu. Domníval se prý, že snímek byl vytvořen počítačem. Když se dozvěděl, že jde o skutečnou rodinu, podnikl kroky, aby reklamu odstranil. „Rádi pošleme rodině e-mail s omluvou,“ prohlásil Bertuccio a dodal, že kdyby rodina žila blíž, pozval by ji na víno. 

Smithovu rodinu událost šokovala, ale berou ji s nadsázkou a soudit s českou zásilkovou firmou se nehodlají. „My jsme hodně pohodová rodina. My jsme velmi šťastní, polichocení, že použili naši fotku pro reklamu na svých obchodech, to je velmi milé,“ řekl Smith. Jediný, kdo tak zřejmě bude požadovat stažení fotografie z výlohy obchodu, bude její autorka, známá rodiny Smithových. Smithovi a fotografka Gina Kellyová se nechali slyšet, že v budoucnu budou svoje rodinné fotografie raději opatřovat vodoznakem.