Čeští počítačoví piráti čekají na soudní rozhodnutí

Praha - Dnes se dozvědí verdikt soudu tři mladíci, kteří na internetu nelegálně nabízeli velké množství filmů, hudby a počítačových her. V případu pro české soudy zatím ojedinělém by mohly padnout až dvouleté tresty. Internetové pirátství přitom získává podporu veřejnosti. Především mladí lidé nesouhlasí s přísnými tresty za pirátství. V pondělí ohlásila kandidaturu do sněmovny Česká pirátská strana, která chce navázat na úspěch podobné partaje ve Švédsku.

Mladíci měli svým jednáním způsobit škodu přes 37 milionů korun. Žádné další svědky si soudce na dnešní jednání nepozval, zabýval se pouze čtením listinných důkazů, například výpisů záznamů o domovních prohlídkách nebo policejních dokumentů. Možná ani dnes však rozsudek nepadne. K soudu dorazili jen dva obvinění, Jiří Horký a Zdeněk Kašpar. Jan Svoboda se z jednání omluvil z rodinných důvodů, souhlasil však s tím, aby líčení proběhlo v jeho nepřítomnosti. 

Policisté našli počítače na půdě Akademie věd v prostorách pronajatých soukromé firmě. Na serverech objevili celkem víc než tisíc filmů, některé z nich ještě ani nepřišly do kin. „Díky mezinárodní spolupráci se nám podařilo odhalit, že na PC zapojeném v síti AV jsou díla, která ještě třeba ani nebyla vydána, byla jich tam spousta, až 5 TB,“ uvedl internetový odborník Pavel Bodiš.

Tři obvinění mladíci měli provozovat a spravovat server, stahovat z něj mohlo asi 30 lidí. „Ta předpremiérově ukradená díla se šířila na síť, kde už si je mohl stáhnout opravdu každý,“ řekla zmocněnkyně poškozených, ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

V některých evropských státech přitom sílí hnutí zaměřená na podporu stahování z internetu. V posledních eurovolbách bodovala švédská strana podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her. Podobný program má i Česká pirátská strana, která se v pondělí registrovala na ministerstvu vnitra.

Pirátské strany
Zdroj: ČT24/ČTK