Margitovi náleží omluva a odškodné za článek o homosexualitě

Brno - Opernímu pěvci Štefanu Margitovi přiznal Nejvyšší soud (NS) s konečnou platností nárok na omluvu a odškodné za článek v bulvárním časopise Show o jeho údajné homosexualitě. Celkem 100 000 korun musí Margitovi zaplatit vydavatelství Stratosféra. V dovolání vydavatelé napadali rozsudky Městského i Vrchního soudu v Praze. Podle Nejvyššího soudu pražští soudci rozhodli správně.

Jde o výjimečný rozsudek, jelikož celebrity ve sporech s bulvárem většinou neuspějí. Soudy jejich požadavky často odmítají s vysvětlením, že veřejně známé osobnosti musejí předpokládat větší zájem o své soukromí a zvýšenou pozornost médií. Část českých celebrit tuto praxi kritizuje, a to například v nedávno zveřejněné petici proti bulváru, kterou podepsali třeba spisovatel Michal Viewegh a herec Marek Vašut.

V roce 2003 otiskl časopis Show článek Hanka, manželka homosexuálů. Objevilo se v něm tvrzení, že o Margitově homosexualitě si „cvrlikají i vrabci na střeše“. Časopis uvedl, že si pěvec „platí manažera, který mu shání koloušky“. V článku nebyly žádné konkrétní zdroje. Margita, jenž je ženatý se zpěvačkou Hanou Zagorovou, považoval text za velký zásah do soukromí.

Časopis neměl pro svá tvrzení žádný podklad

Rozhodnutí Městského soudu v Praze v roce 2006 znělo, že časopis neměl pro svá tvrzení žádný podklad. „Žádným z provedených důkazů nebylo zjištěno, že by žalobce byl homosexuálně orientován,“ uvedli tehdy soudci. Margita měl dostat odškodné 50 000 korun. Vrchní soud pak sumu zdvojnásobil. Poukázal zejména na větu o „koloušcích“. Šlo prý o citelný a neoprávněný zásah do soukromí.

V dovolání vydavatelství mimo jiné poukazovalo na to, že článek vyšel v bulvárním časopise, který široká veřejnost nepokládá za hodnověrný informační zdroj. Podle Nejvyššího soudu je Margitův nárok oprávněný. „Odvolací soud posoudil zásah do osobnosti žalobce v jeho celistvosti. Napadené rozhodnutí je třeba pokládat za správné,“ uvedl v usnesení senát s předsedou Karlem Podolkou.

Margita je významný slovenský tenorista, žije v Praze. Působil na předních světových scénách. Zpíval v Miláně, Londýně i v newyorské Metropolitní opeře.

  • Hana Zagorová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/395/39443.jpg
  • Vydavatelství Stratosféra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/952/95134.jpg